Porady Robico - jak zadbać o swoje zdrowie.

20 kwiecień 2016
5 (3)

Tradycyjnych i Regionalnych, a także wyrobów posiadających certyfikaty ekologiczne. To wspaniała okazja, dla wszystkich tych konsumentów, którzy cenią przede wszystkim jakość polskich produktów oraz dostrzegają ich niezwykły smak będący nierzadko wynikiem tradycyjnej metody wytwarzania.


Podczas targów odbywających się w Centrum Targowo - konferencyjnym przy ul. Marsa 56c w Warszawie, w najbliższą sobotę odbędzie się uroczyste wręczenie certyfikatów Jakość Tradycja, tym producentom, których wyroby w ostatnim czasie aplikowały o posiadanie tegoż systemu jakości. Znak Jakość Tradycja to nie tylko logo na etykiecie produktu, to poważne odznaczenie produktu, potwierdzające, że na smak produktu ma wpływ odpowiednio dobrany surowiec, a także technologia inspirowana tradycją. Right Sposób wytwarzania  ta musi być udowodniona co najmniej 50 ? letnią tradycją  wyrobu produktu według danej metody. Dlatego też w Polsce grono marek posiadających znak Jakość Tradycja nie jest szerokie. Wśród mleczarni, które nobilitują swoje produkty tym systemem jakości należy wymienić m.in. OSM Garwolin, OSM Głuchów, OSM Jana Środa Wielkopolska oraz Kesem z Włocławka. 


W najbliższą sobotę, tj. 23.04. do tego grona dołączą również : OSM Krośniewice Proszkownia Mleka oraz ŁSM Jogo. Obie mleczarnie otrzymają certyfikat Jakość Tradycja dla KEFIRU Robico. Smak KEFIRU Robico odznaczający się od prawie 2 dekad lekką kwaskowością oraz charakterystyczną zwartą konsystencją wynika z odpowiedniej i niezmiennej od początku technologii.  Technologia ta, nazywana w branży metodą termostatową, powoduje, że każda butelka KEFIRU Robico dojrzewa z osobna. Czyli tak jak za dawnych czasów, kiedy to przygotowujący ów ?leczniczy? mleczny, fermentowany napój, kaukascy górale, napełniali burdiuki (skórzane worki) z mlekiem, odpowiednim bakteryjnym zakwasem.  Tuż po powstaniu styczniowym, ten patent na zakwaszanie mleka został importowany z górzystych terytoriów Kaukazu, gdzie warto było dbać o dobrą kondycję i odporność organizmu, do Polski, a dokładnie do Królestwa Polskiego (czasy zaboru rosyjskiego). Fenomen właściwości tego mlecznego napoju dostrzegali przyszli lekarze, aptekarze, a także przyrodnicy. Wśród nich była kobieta, Klaudia Sigalina, która swoje ?zakłady kefirowe? parę lat po powstaniu, otworzyła najpierw w Warszawie, a potem w Łodzi. 


Dlatego też zupełnie naturalne, po I wojnie światowej, dla łódzkiego zakładu mleczarskiego (1934 r.) było uruchomienie galanterii kefirowej, opartej o technologię termostatową wywodzącą się z nieprzemysłowej metody zaszczepiania ciepłego mleka zestawem bakterii oraz drożdży kefirowych. Jeszcze w XIX wieku, powstało w Polsce wiele opracowań o kefirze i jego właściwościach, nierzadko podkreślających jego dobroczynny wpływ na organizm i pomoc w zahamowaniu nie tylko nieżytu jelitowego, ale również chorób górnych dróg oddechowych.Współcześnie picie kefiru w Polsce, jest bardzo popularne. Przeciętny dorosły Polak według danych GUS za rok 2006, wypija tego orzeźwiającego napoju około 60 litrów rocznie. Ta tendencja ma charakter zwyżkowy. Zdecydowanie większą popularnością charakteryzują się kefiry tradycyjne, w butelkach, bez dodatku cukru oraz konserwantów czy mleka w proszku. Konsumenci cenią kefir za dobroczynnych wpływ na trawienie, wspomaganie w antybiotykoterapii, orzeźwienie w upalny dzień, musujący i lekko kwaskowy smak, często będący bazą do owocowych, odżywczych koktajli. W roku 2013, według agencji badawczej Nielsen Polska, rynek kefirów opiewał na sprzedaż prawie 60 tysięcy ton. ZUH Robico istnieje od 1988 roku. KEFIR Robico był produkowany na zlecenie firmy od samego początku. Współcześnie jest to jedna z najbardziej rozpoznawalnych marek kefiru w Polsce.