Porady Robico - jak zadbać o swoje zdrowie.

26 lipiec 2017
5 (1)
Dlaczego powstał?

Wzrastająca świadomość ludzi na temat związku diety ze zdrowiem wiąże się ze wzrostem 

oczekiwań w odniesieniu do produktów spożywczych, które są w stanie wpłynąć na poprawę zdrowia, jak również dostarczają składników odżywczych. 

Osoby z nietolerancją laktozy do tej pory musiały rezygnować z nabiału zawierającego laktozę, aby uniknąć problemów zdrowotnych, a co za tym idzie, pozbawiały się cennych składników odżywczych zawartych w mleku i jego przetworach np. kefirze.

Obecnie na polskim rynku występuje duża ilość produktów roślinnych (np. produkty sojowe) skierowana między innymi do osób z nietolerancją laktozy. 

Jednak produkty te nie zastąpią całkowicie produktów mlecznych bogatych w łatwoprzyswajalne składniki odżywcze: wapń, białko, witaminy B2, B6, B12 i kwas foliowy.

Kefir Robico bez laktozy daje możliwość delektowania się smakiem tego fermentowanego napoju mlecznego oraz korzystania z jego dobroczynnych dla organizmu właściwości także klientom z nietolerancją laktozy.


Nie zawiera laktozy - co kryje się pod tym terminem?

Nietolerancja laktozy jest zaburzeniem trawienia, w którym organizm wytwarza za mało enzymu laktazy lub nie wytwarza go wcale. 

W przypadku nietolerancji laktozy spożycie produktów ją zawierających prowadzi do problemów gastrycznych.

Laktaza jest niezbędna do prawidłowego rozkładu laktozy (cukru obecnego w mleku i jego przetworach). 

Przy produkcji Kefiru Robico bez laktozy został zastosowany enzym laktaza, który rozkłada cukier mlekowy (laktozę) na dwa cukry proste: glukozę i galaktozę. Te cukry proste dają wyższy poziom odczucia słodyczy. 


Dla kogo Kefir Robico bez laktozy z probiotykiem L.rhamnosus:

w pierwszej kolejności  to produkt dla osób cierpiących na nietolerancję laktozy; 

dla klientów, którzy poszukują produktów, które  w sposób naturalny mogą korzystnie wpływać na ich samopoczucie;  

dla wszystkich tych, którzy wolą produkty mleczne fermentowane o łagodniejszym i delikatniejszym smaku;

Ze względu na swój wyjątkowy smak powinien także świetnie sprawdzić się jako produkt dla dzieci.


Lactobacillus rhamnosus - moc probiotyku w butelce kefiru

Większość probiotyków to lactobacillusy lub bifidobacterie. Odgrywają istotną rolę pośród normalnej korzystnej mikroflory, która w sposób naturalny obecna jest w układzie jelitowym ludzi i zwierząt.

Kefir Robico bez laktozy zawiera Lactobacillus rhamnosus ? szczep bakterii probiotycznych.

Bakterie te mogą w sposób korzystny wpływać na zdrowie i samopoczucie osób spożywających produkty z ich zawartością, m.in. ze względu na:

  • Efekt immunostymulacyjny - zdolność  bakterii do wzmacniania systemu immunologicznego i poprawy odporności na zachorowania infekcyjne. 
  • Optymalnie funkcjonujący system immunologiczny jest ważną ochroną przed chorobami infekcyjnymi i nowotworami.
  • Wpływają korzystnie na trawienie i perystaltykę jelit
  • Posiadają zdolność do przeżywania w niskim pH (np. pH żołądka) i relatywnie wysokiej koncentracji soli żółciowych, co pozwala na funkcjonowanie i pozytywne oddziaływanie bakterii w ludzkim przewodzie pokarmowym.
  • Wspomagają odchudzanie poprzez wspieranie gospodarki tłuszczowej w organizmie.