Porady Robico - jak zadbać o swoje zdrowie.

19 październik 2015
4.8 (5)

Nabiał to jeden z najbardziej kontrowersyjnych składników codziennej diety, który przez wielu ekspertów polecany jest w racjonalnym żywieniu. Jest on także coraz częściej krytykowany za rzekomo negatywny wpływ na nasze zdrowie. Warto więc dowiedzieć się więcej o zaletach produktów nabiałowych, aby nie dać się omamić obecnej modzie na unikanie mleka.

Nabiał to nazwa ogółu produktów spożywczych powstałych w oparciu o mleko. Także i ono jest włączone w tę grupę. W asortymencie produktów nabiałowych znajdziemy: mleko, kefiry, Leftmaślanki, jogurty, sery twarogowe i żółte oraz różne ich kombinacje technologiczne. Mleko wytwarzane jest przez zwierzęta (krowy, kozy czy owce). Dalsza produkcja mleka przystosowuje je do sprzedaży. Proces jego produkcji obejmuje kilka etapów: począwszy od odbioru mleka surowego, czyli tego prosto od krowy, poprzez oczyszczenie, standaryzację zawartości tłuszczu, pasteryzację lub sterylizację na rozlewaniu do opakowań skończywszy. Ten ostatni proces ma niebotyczne znaczenie dla wartości odżywczej mleka. Gdy mleko przechodzi proces sterylizacji, (czyli błyskawicznym jego podgrzaniu do temperatury 135-150 °C) traci ono swe cenne właściwości np. witaminy z grupy B, a także kwas foliowy. Warto więc zwracać uwagę jaki produkt kupujemy i w wyniku jakiego procesu technologicznego powstał.

Do produktów nabiałowych zaliczamy również jogurty, kefiry i maślanki, czyli tzw. fermentowane produkty mleczne. Proces ich produkcji przebiega z udziałem wyselekcjonowanych mikroorganizmów, np. bakterii kwasu mlekowego, które powodują proces fermentacji laktozy, nadając określone cechy organoleptyczne i odżywcze.


Dobre strony produktów nabiałowych


Pozbawienie diety mleka i jego przetworów jest jednym z poważniejszych błędów dietetycznych. Dlaczego? Ze względu na szereg cennych składników odżywczych w nich zawartych. Mleko jest niekwestionowanym źródłem wapnia w codziennej diecie człowieka. Jego spożywanie zapewnia realizację zapotrzebowania na ten pierwiastek w 80 procentach. Dodatkowo zawiera także cukier mleczny, czyli laktozę, która poprawia wchłanianie wapnia i magnezu, a także żelaza. Do zalet mlecznych napojów fermentowanych natomiast zalicza się fakt, iż są niezwykle cennym źródłem składników pokarmowych o wysokiej wartości odżywczej i biologicznej. Podobnie jak mleko, jego przetwory zawierają pełnowartościowe białko o odpowiednim składzie aminokwasowym. Oznacza to, że istnieje idealna proporcja do wydajnej syntezy nowego białka np. mięśniowego. W dodatku są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, fosforu i potasu. Produkty te cechują się bardzo wysoką strawnością, która dochodzi nawet do 98%. Zawierają one enzymy bakteryjne, które to powodują wstępne nadtrawienie białek oraz uwolnienie niezbędnych dla naszego organizmu wolnych aminokwasów. Obecność kwasu mlekowego przyczynia się do strącenia głównego białka mleka (dość trudno strawnego dla naszego organizmu) - kazeiny w postaci drobnych cząstek, co w znaczący sposób ułatwia proces trawienia. Efektem działania enzymów bakteryjnych jest też zwiększony i bardziej wydajny proces trawienia tłuszczu, a także dochodzi do wzmożonego wydzielania żółci i soków trawiennych. Z tego powodu produkty te zaleca się szczególnie osobom starszym oraz ludziom z dolegliwościami przewodu pokarmowego np. nietolerancjami laktozy. Napoje fermentowane w swym składzie zawierają substancje o właściwościach antybakteryjnych. Ograniczają one wzrost i aktywność bakterii gnilnych, co niewątpliwie chroni nas przed patogenami i zabezpiecza przed chorobami.


Warto wybierać produkty tylko wysokiej jakości


Według Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie mleko jest cennym i trudnym do zastąpienia elementem naszej diety. Proponuje się, by każdy z nas wypijał szklankę mleka dziennie oraz włączył do swej diety produkty nabiałowe. Mleko to bogactwo wapnia, witaminy D i dobrze przyswajalnego białka. To argumenty przemawiające za wprowadzaniem mleka do codziennego jadłospisu. Jednakże nic po tym, jeśli będziemy spożywać produkty niskiej jakości, wyprodukowane przy użyciu wysokiej temperatury, która unicestwia korzystne dla nas mikroorganizmy, a także witaminy. Dlatego warto zaznajomić się z produktami Robico. ZIMNE MLEKO Robico jest wyprodukowane przy pomocy mikrofiltracji - innowacyjnej metody, która polega na przepuszczaniu mleka przez ceramiczne membrany. Usuwa się dzięki temu szkodliwe drobnoustroje, osadzając je na filtrach. Dodatkowo ZIMNEGO MLEKA Robico nie traktuje się wysoką temperaturą, co zabezpiecza obecne w nim witaminy, a także nie dezaktywuje naturalnie obecnych w mleku substancji bakteriostatycznych. Zdecydowaną zaletą tegoż mleka jest również fakt, iż jako jedyne na polskim rynku pakowane jest szklane, bezzwrotne opakowanie, co pozytywnie wpływa na jego cechy organoleptyczne. Jest to także wyraz dbania o ekologię. Right

Kefir Robico i Maślanka Robico, zostały wyprodukowane bazując na surowcach najwyższej jakości. Cechują się obecnością w swym składzie bakterii fermentacji mlekowej, które współtworzą naszą mikroflorę jelitową. Warunkują naszą odporność, usprawniają trawienie i wchłanianie składników mineralnych i witamin, a także biorą udział w endogennej syntezie witamin takich jak: B1, B6, witamina K i kwas foliowy, a także przyspieszają przemianę materii, potęgują wchłanianie białka i wapnia.


Warto wyrobić sobie swoje zdanie na temat nabiału, nie sugerując się trwającą moda na jego ograniczanie w codziennej diecie. Produkty mleczne warunkują wiele korzystnych procesów w naszym organizmie. Zanim z nich zrezygnujemy, zastanówmy się, czy zalety tego postępowania przeważają nad wadami. Z całą pewnością w tym wypadku można stwierdzić, że nie. Polegaj na produktach wysokiej jakości i zaufanym firmom. Wtedy będziesz w pełni czerpał z dobrodziejstwa nabiału.