Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

31 styczeń 2018
5 (2)

Czas przygotowania: ok. 40 min
Porcja: 4 porcje
Poziom trudności: łatwe
337 kcal / 1 porcję (201 g) 

Apetyczny suflet szpinakowy

Składniki:

Szpinak mrożony lub świeży (100 g)
1 szklanka Zimnego Mleka ROBICO 2%
2 łyżki mąki ryżowej
4 jajka
40 g masła
50 g tartego parmezanu
100 g tartego sera mozzarella
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
Pieprz i sól do smaku


Wartości odżywcze na 100 g: 

  • Kalorie:

    170.0 kCal
  • Białko:

    10.9 g
  • Tłuszcze:

    10.1 g
  • Węglowodany:

    9.9 g
  • Błonnik:

    1.0 g

Jak przygotować:

KROK 1: Szpinak podgrzewamy na patelni aż cała woda odparuje. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni.
KROK 2: W osobnym rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i przez chwilę mieszamy. Do takiej zasmażki powoli wlewamy mleko, ciągle mieszając aby nie powstały grudki. Gdy zacznie bulgotać, przelewamy do innej miski i mieszamy ze szpinakiem i żółtkami jajek. Do wymieszanej masy dodajemy obydwa starte sery, łyżeczkę gałki muszkatołowej, sól oraz pieprz do smaku.
KROK 3: Białka jajek ubijamy na sztywną pianę i powoli mieszamy z gotową już masą szpinakową.
KROK 4: Przygotowujemy foremki. Jedną dużą jak do tarty lub 4 mniejsze wielkości talerzyków deserowych. Foremki smarujemy odrobiną masła i oprószamy odrobiną mąki, po czym wlewamy do nich gotową masę.
KROK 5: Wstawiamy do piekarnika już nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok 10 ? 12 minut do momentu aż suflet urośnie i zacznie się rumienić z wierzchu.
KROK 6: Podajemy gorący, bo gdy ostygnie to opadnie i nie będzie już tak efektowny.

 

Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau, dietetyk kliniczny (www.strelau.pl).