Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

24 marzec 2016
3.8 (5)

Czas przygotowania: 1 h 20 min

Poziom trudności: średnie

158.7 kcal / 1 porcję (60.0 g)

Babka wielkanocna z nasionami chia

Składniki:

ZIMNE MLEKO Robico 2% 100 ml (1/3 szklanki)

Świeże drożdże 50 g

Mąka pszenna 370 g (3,5 szklanki)

Cukier 40 g (4 łyżki)

Jaja kurze 180 g (3 sztuki)

Masło 150 g

Nasiona Chia 50 g (5 łyżek)

Szczypta soli

Bakalie:

Skórka pomarańczy 60 g (3 łyżki)

Rodzynki 70 g (1/2 szklanki)

Lukier cytrynowy:

Cukier puder 200 g (1 szklanka)

Sok z cytryny 5 g (1 łyżeczka)


Wartości odżywcze/100 g dania:

  • Kalorie:

    272.7 kCal
  • Białko:

    6.9 g
  • Tłuszcze:

    13.5 g
  • Węglowodany:

    35.3 g
  • Błonnik:

    5.4 g

Jak przygotować:

KROK 1: Z drożdży zrobić rozczyn (można bezpośrednio w dużej misce, w której będziemy wyrabiać ciasto): rozetrzeć drożdże z 1 łyżką cukru, następnie dodać połowę ciepłego MLEKA Robico 2%  oraz 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na około 10-15 minut pod przykryciem ze ściereczki. Miskę z drożdżami można wstawić do garnka z bardzo ciepłą wodą, to pomoże drożdżom wyrosnąć.

KROK 2: Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę ciepłego MLEKA Robico 2%, resztę cukru, do tego przesiać mąkę, wsypać sól i wymieszać. Dodawać stopniowo jajka mieszając składniki drewnianą łyżką lub miksując hakiem do ciasta drożdżowego. Następnie wyrabiać ręką przez około 10 minut lub przez 7 minut za pomocą haka miksera (na 3-4 poziomie).

KROK 3: Do ciasta dodać miękkie masło i połączyć je z ciastem, wyrabiać jeszcze przez około 10 minut lub miksować hakiem przez około 7 minut, do czasu aż otrzymamy elastyczne i błyszczące ciasto, które będzie odklejało się (ześlizgiwało) z ręki i boków miski. Wówczas dodać nasiona Chia, skórkę pomarańczową i rodzynki lub żurawinę, wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia (ciasto znacznie się napuszy).

KROK 4: Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i szybko zagnieść ręką. Złączyć w jedną kulę (ciasto nie będzie sztywne, raczej rozciągliwe jak guma), podzielić ją na 2 części i włożyć do foremek.

KROK 5: Przykryć ściereczkami i odstawić na około 40 minut do wyrośnięcia (ciasto mniej więcej dwukrotnie zwiększy objętość).

KROK 6: Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Kratkę w piekarniku ustawić na nieco niższej półce niż połowa piekarnika, wstawić obydwie babki i piec przez około 25 minut. Od razu wyjąć z piekarnika. Studzić przez minimum 10 minut, następnie wyłożyć babkę z formy odwracając ją dnem do góry.

KROK 7: Gdy babka trochę przestygnie polukrować ją lukrem: do miseczki wsypać cukier puder, dodać sok z cytryny w takiej ilości aby otrzymać lukier o odpowiedniej gęstości. Wymieszać ze smażoną skórką pomarańczową. Po ostudzeniu można przechowywać w pojemniku na ciasto.

 

Smacznego w imieniu Robico życzy autorka przepisu - Pani Aneta Strelau,  dietetyk kliniczny (www.strelau.pl)