Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

21 listopad 2018
5 (2)

Czas przygotowania:  ok. 1 godzina
Porcja: 2 porcje
Poziom trudności: średnie
394 kcal / 1 porcję (480 g)

Bakłażanowa parmigiana

Składniki:

ZIMNE MLEKO Robico 80 ml (1/3 szklanki)
Bakłażan 250 g (1 szt.)
Puszka pomidorów krojonych 400 g
Czosnek 8 g (2 ząbki)
Jajko 50 g (1 szt.)
Mąka pełnoziarnista 40 g (1/3 szklanki)
Oliwa z oliwek 8 g (1 łyżka)
Ser mozzarella 125 g (1 kulka)
Pieprz szczypta
Sól szczypta
Zioła prowansalskie wedle uznania


Wartości odżywcze na 100 g:

  • Kalorie:

    102.6 kCal
  • Białko:

    7.3 g
  • Tłuszcze:

    5.5 g
  • Węglowodany:

    6.7 g
  • Błonnik:

    1.1 g

Jak przygotować:

KROK 1: Bakłażana umyj i pokrój na plastry (nie obieraj ze skórki).
KROK 2: Plastry posól i odstaw na godzinę, aby bakłażan puścił soki.
KROK 3: Po tym czasie bakłażana opłucz i osusz, np. ręcznikiem papierowym.
KROK 4: Jajko roztrzep z ZIMNYM MLEKIEM Robico.
KROK 5: Plastry bakłażana obtocz w mące, a następnie w ZIMNYM MLEKU Robico z jajkiem.
KROK 6: Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i chwilę podsmaż bakłażana.
KROK 7: Czosnek przeciśnij przez praskę, podsmaż razem z solą, pieprzem i ziołami oraz pomidorami z puszki ? podduszaj sos, aż będzie gęsty.
KROK 8: Spód naczynia żaroodpornego wysmaruj sosem, następnie połóż plastry bakłażana, znowu dodaj sos, wyłóż pokrojoną mozzarellę i przekładaj tak warstwy, aż do wyczerpania składników. Następnie całość posyp startym parmezanem.
KROK 9: Piecz 25 ? 30 minut w temperaturze 180 stopni. Jeśli ser będzie się przypiekał zbyt mocno przykryj zapiekankę folią aluminiową.


Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau,  dietetyk kliniczny (www.strelau.pl).