Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

03 wrzesień 2020
4.5 (2)

Czas przygotowania: ok. 15 min + czas mrożenia bananów ok. 1h
Porcja: 4
Poziom trudności: łatwy
380 kcal / 1 porcję (181,7 g)

Banany w polewie z gorzkiej czekolady

Składniki:

4 banany
1,5  tabliczki (150 g) gorzkiej czekolady   
35 g orzechów nerkowca
0,25 szklanki Mleka ROBICO 2% tł.


Wartość odżywcza w 100 g:

  • Kalorie:

    208.9 kCal
  • Białko:

    3.05 g
  • Tłuszcze:

    10.4 g
  • Węglowodany:

    27.2 g
  • Błonnik:

    2.9 g

Jak przygotować:

KROK 1: Banany obierz, wbij w nie patyczki i włóż do zamrażarki na około godzinę, aby dobrze się zmroziły.
KROK 2: Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Podczas roztapiania stopniowo dolewaj mleko. Roztapiaj do uzyskania płynnej, jednolitej masy.
KROK 3: Orzechy posiekaj na drobne kawałeczki.
KROK 4: Po ok. godzinie wyjmij banany z zamrażarki. Przy pomocy łyżeczki szybko polewaj banany roztopioną czekoladą (czekolada szybko zastyga). Od razu posyp pokrojonymi orzechami.

 

Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau,  dietetyk kliniczny (www.strelau.pl).