Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

03 październik 2019
brak

Czas przygotowania: ok. 40 min
Porcja: 8
Poziom trudności: średni
122 kcal / 1 porcję (82 g)

Bezglutenowe placuszki z dyni

Składniki:

- 1 i 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 duże jajko
- 1/2 szklanki puree z dyni
- 1 łyżeczka miodu
- 1 szklanka mleka Robico
- 2 łyżeczki jogurtu greckiego
- 2 łyżeczki cynamonu


Wartości odżywcze na 100 g:

  • Kalorie:

    148.0 kCal
  • Białko:

    3.9 g
  • Tłuszcze:

    2.1 g
  • Węglowodany:

    24.7 g
  • Błonnik:

    3.0 g

Jak przygotować:

KROK 1: W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
KROK 2: Do sypkich produktów dodaj mokre składniki i dokładnie połącz masę mikserem.
KROK 3: Rozgrzej patelnię i na maśle klarowanym lub oleju kokosowym smaż porcję ciasta nałożoną łyżką.
KROK 4: Placuszki przełóż na drugą stronę,gdy lekko się zetną a na wierzchu pojawią się bąbelki.

To danie najlepiej smakuje z miodem lub syropem klonowym.


Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau,  dietetyk kliniczny (http://www.strelau.pl/).