Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

08 listopad 2017
brak

Czas przygotowania: ok. 5 min
Porcja:1 szklanka
Poziom trudności: łatwe
233,6 kcal / porcję (257 g) 

Bezlaktozowy koktajl żurawinowy z otrębami

Składniki:

1 szklanka Kefiru ROBICO 1,5% bez laktozy z probiotykiem L. Rhamnosus (200 g)
1 garść suszonej żurawiny (40 g)
2 łyżki otrębów owsianych (12 g)
2 listki mięty do dekoracji


Wartości odżywcze na 100 g: 

  • Kalorie:

    93.0 kCal
  • Białko:

    3.3 g
  • Tłuszcze:

    1.6 g
  • Węglowodany:

    19.8 g
  • Błonnik:

    3.1 g

Jak przygotować:

KROK 1: Do stojącego blendera wrzucamy żurawinę, otręby, całość zalewamy szklanką kefiru ROBICO 1,5% bez laktozy z
probiotykiem L. Rhamnosus i miksujemy około minuty do uzyskania gładkiej, kremowej masy.
KROK 2: Podajemy w wysokiej szklance udekorowane listkami mięty.

 

Żurawina od bardzo dawna jest częstym środkiem na przeziębienia, anginy, problemy z żołądkiem oraz z pęcherzem. Co więcej, żurawina posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.

Bakterie Lactobacillus Rhamnosus zawarte w Kefirze Robico bez laktozy mogą w sposób korzystny wpływać na zdrowie i samopoczucie osób spożywających produkty z ich zawartością, m.in. ze względu na efekt immunostymulacyjny - zdolność bakterii do wzmacniania systemu immunologicznego i poprawy odporności na zachorowania infekcyjne. Optymalnie funkcjonujący system immunologiczny jest ważną ochroną przed chorobami infekcyjnymi i nowotworami. Bakterie te posiadają także wiele innych korzystnych właściwości, więcej informacji na ten temat można znaleźć tutaj: http://robico.com.pl/nasze_produkty/kefir_robico_bez_laktozy_z_l_rhamnosus .


Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau, dietetyk kliniczny (www.strelau.pl).