Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

15 marzec 2018
2.3 (4)

Czas przygotowania: ok. 45 minut + noc na schłodzenie
Porcja: 18 porcji
Poziom trudności: łatwe
333 kcal / 1 porcję

Blok czekoladowy

Składniki:

Herbatniki (pokruszone) 200 g
Zimne Mleko Robico 2% 125 ml
Masło 250 g
Kakao 3 łyżki,
Cukier 200 g (1 szklanka),
Mleko w proszku 400 g (pełnotłuste, niegranulowane)

Dodatki:
Orzechy (50 g)
Żurawina (50 g)

Inne dodatki do wyboru: przyprawa do piernika, cynamon, mini marshmallows, skórka z pomarańczy, pokruszona biała lub gorzka czekolada.


Wartości odżywcze na 1 porcję:

  • Kalorie:

    333.0 kCal
  • Białko:

    8.0 g
  • Tłuszcze:

    19.0 g
  • Węglowodany:

    31.0 g
  • Błonnik:

    1.0 g

Jak przygotować:

Krok 1: Masło roztapiamy w garnku z grubym dnem. Dodajemy Zimne Mleko Robico, kakao, cukier. Mieszamy i podgrzewamy, aż rozpuści się cukier, następnie studzimy.
Krok 2: Do dużej miski wsypujemy mleko w proszku i pokruszone herbatniki (oraz ewentualne dodatki do wyboru ? orzechy, żurawina itp.).
Dodajemy rozpuszczone masło i za pomocą miksera dokładnie mieszamy.
Krok 3: Masę wykładamy do formy dobrze dociskając. Przykrywamy folią i schładzamy w lodówce.