Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

12 lipiec 2016
5 (1)

Czas przygotowania:  5 min
Porcja: 1 porcja
Poziom trudności: łatwe
125.4 kcal / całość potrawy (255.0 g)

Cafe Frappe z Zimnym Mlekiem

Składniki:

ZIMNE MLEKO Robico 2% 200 ml
Napar parzonej kawy 50 ml lub espresso 30 ml
Kakao naturalne 5 g (1 łyżeczka)
Kilka kostek lodu


Wartości odżywcze w 100 g:
  • Kalorie:

    49.2 kCal
  • Białko:

    3.1 g
  • Tłuszcze:

    2.0 g
  • Węglowodany:

    4.9 g
  • Błonnik:

    0.1 g

Jak przygotować:

KROK 1: Przygotuj swoją ulubioną kawę (espresso, parzoną lub rozpuszczalną), pozostaw do ostygnięcia. Gorącą można posłodzić do smaku.
KROK 2: Opcjonalnie, przy pomocy miksera, spieniacza lub zwykłego słoika ubij sztywną pianę z samej kawy.
KROK 3: Do wysokiej szklanki wrzuć kilka kostek lodu, a następnie wlej ZIMNE MLEKO Robico.
KROK 4: Dodaj kawę wraz z pianką.
KROK 5: Posyp kakao lub cynamonem.
KROK 6: Pij przez słomkę J

Smacznego w imieniu Robico życzy autorka przepisu - Pani Aneta Strelau,  dietetyk kliniczny (www.strelau.pl).

p.s. Bita śmietana i kakao posłużyły jako dekoracja kawy, osobom na diecie nie zalecamy jej stosowania ;)