Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

20 luty 2018
4 (1)

Czas przygotowania: ok. 20 minut
Porcja: 2 porcje
Poziom trudności: średnie
409 kcal / 1 porcję (273 g)

Carbonara z groszkiem, migdałami i bazylią

Składniki:

Świeżo łuskany lub mrożony groszek (200 g)
1 łyżka płatków migdałowych  (10 g)
1 mały ząbek czosnku (3 g)
0,5 pęczka świeżej bazylii (15 g)
parmezan (15 g)
1 cytryna (60 g)
Makaron spaghetti (150 g), najlepiej razowy
1 plasterek wędzonego boczku (10 g)
Oliwa (2 g)
1 duże jajko (56 g)
Maślanka Robico (100 g)
Sól, pieprz do smaku


Wartości odżywcze na 100 g:

  • Kalorie:

    149.0 kCal
  • Białko:

    8.8 g
  • Tłuszcze:

    5.0 g
  • Węglowodany:

    19.8 g
  • Błonnik:

    3.0 g

Jak przygotować:

KROK 1: Stawiamy garnek z osolonym wrzątkiem na palniku (później będziemy gotować w nim makaron). Na sitko wsypujemy groszek, a następnie zanurzamy je we wrzątku na 30 sekund, odkładamy na bok.
KROK 2: Migdały lekko prażymy na suchej patelni ustawionej na średnim ogniu, a potem drobno miksujemy w malakserze. Do pracującego malaksera dodajemy obrany czosnek, szczyptę soli morskiej, listki bazylii oraz drobno starty parmezan i wlewamy sok z cytryny. Miksujemy do czasu aż składniki się połączą, po czym dodajemy groszek. Należy go zmiksować pulsacyjnie, aby zachować jego grudkowatą strukturę.
KROK 3: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie kroimy boczek w cieniutkie paski i powoli smażymy na patelni z 1 łyżeczką oliwy aż uzyska złociste zabarwienie i stanie się chrupiący. Po usmażeniu przekładamy go łyżką cedzakową na papierowy ręcznik, aby aromatyczny tłuszcz pozostał na patelni.
KROK 4: Na patelnię przekładamy ? masy groszkowej, żeby się podgrzała.
KROK 5: Ubijamy jajka z maślanką. Kiedy makaron będzie gotowy, odcedzamy go, zachowując kubek wody z jego gotowania. Następnie szybko i dokładnie należy go wmieszać na patelnię z groszkiem, po czym zdjąć ją z ognia.
KROK 6: Na patelnię wlewamy masę jajeczną i mieszamy aż masa równomiernie pokryje makaron i stanie się kremowa i jedwabista. Jeśli zajdzie taka potrzeba, możemy rozrzedzić sos wodą z gotowania makaronu. Doprawiamy do smaku.
KROK 7: Danie podajemy z resztą groszku i chrupiącym boczkiem.


Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau,  dietetyk kliniczny (www.strelau.pl).