
Czas przygotowania: około 1 godziny
Porcja: 4 porcji
Poziom trudności: średnie
497 kcal / 1 porcję (252 g)

Składniki:
CIASTO:
ZIMNE MLEKO Robico 100 ml
Kefir Robico 100 ml
Mąka pszenna, typ 500 400 g
Świeże drożdże 20 g
Cukier 5 g (1 łyżeczka)
Masło 5 g
(1 łyżeczka)
Sól 2,5 g (1/2 łyżeczki)
FARSZ:
Ser feta 200 g (1
kostka)
Świeży Szpinak / Mrożony szpinak w liściach 200 g
Pomidorki koktajlowe 120 g (1 gałązka) - do przybrania
Wartości odżywcze na 100 g:
-
Kalorie:
-
Białko:
-
Tłuszcze:
-
Węglowodany:
-
Błonnik:
Jak przygotować:
KROK 1: Drożdże wymieszaj z cukrem.
KROK 2: ZIMNE MLEKO Robico i Kefir Robico o temperaturze
pokojowej wymieszaj z olejem, wlej do drożdży i ponownie wymieszaj.
KROK 3: Cały ten płyn wlej do naczynia i wsyp mąkę, a
następnie wyrób ciasto.
KROK 4: Oprósz je mąką i zostaw do wyrośnięcia zakryte
ściereczką.
KROK 5: W międzyczasie włącz piekarnik i rozgrzej go do temperatury 220 st. C.
KROK 6: Gdy ciasto będzie rosło, a piekarnik się rozgrzewał, szpinak posiekaj razem z
serem typu feta, umieść w misce i dokładnie połącz składniki.
KROK 7: Gdy ciasto wyrośnie ponownie wyrób, a następnie rozwałkuj lub za pomocą dłoni uformuj placek.
KROK 8: Na środku umieść i rozłóż równomiernie nadzienie.
KROK 9: Gotowe chaczapuri wstaw do piekarnika i piecz ok. 20 minut (aż się zrumieni).
KROK 10: Po wyjęciu z piekarnika odczekaj chwilę i posmaruj masłem.
Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau, dietetyk kliniczny (www.strelau.pl).