Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

27 listopad 2018
5 (1)

Czas przygotowania:  około 1 godziny
Porcja: 4 porcji
Poziom trudności: średnie
497 kcal / 1 porcję (252 g)

Chaczapuri ze szpinakiem i fetą

Składniki:

CIASTO:

ZIMNE MLEKO Robico 100 ml
Kefir Robico 100 ml
Mąka pszenna, typ 500 400 g
Świeże drożdże 20 g
Cukier 5 g (1 łyżeczka)
Masło 5 g (1 łyżeczka)
Sól 2,5 g (1/2 łyżeczki)

FARSZ:

Ser feta 200 g (1 kostka)
Świeży Szpinak / Mrożony szpinak w liściach  200 g
Pomidorki koktajlowe 120 g (1 gałązka) - do przybrania


Wartości odżywcze na 100 g:

  • Kalorie:

    205.3 kCal
  • Białko:

    8.2 g
  • Tłuszcze:

    5.1 g
  • Węglowodany:

    32.4 g
  • Błonnik:

    1.2 g

Jak przygotować:

KROK 1: Drożdże wymieszaj z cukrem.
KROK 2: ZIMNE MLEKO Robico i Kefir Robico o temperaturze pokojowej wymieszaj z olejem, wlej do drożdży i ponownie wymieszaj.
KROK 3: Cały ten płyn wlej do naczynia i wsyp mąkę, a następnie wyrób ciasto.
KROK 4: Oprósz je mąką i zostaw do wyrośnięcia zakryte ściereczką.
KROK 5: W międzyczasie włącz piekarnik i rozgrzej go do temperatury 220 st. C.
KROK 6: Gdy ciasto będzie rosło, a piekarnik się rozgrzewał, szpinak posiekaj razem z serem typu feta, umieść w misce i dokładnie połącz składniki.
KROK 7: Gdy ciasto wyrośnie ponownie wyrób, a następnie rozwałkuj lub za pomocą dłoni uformuj placek.
KROK 8: Na środku umieść i rozłóż równomiernie nadzienie.
KROK 9: Gotowe chaczapuri wstaw do piekarnika i piecz ok. 20 minut (aż się zrumieni).
KROK 10: Po wyjęciu z piekarnika odczekaj chwilę i posmaruj masłem.


Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau,  dietetyk kliniczny (www.strelau.pl).