Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

20 sierpień 2015
3.9 (8)

Czas - 30 minut

Przepis dla - 2 osoby

Poziom trudności - Łatwy

102 kcal / 1 porcję (287 g)


Chłodnik z jajkiem

Składniki:

  • Maślanka Robico - 720g (3 szklanki)
  • Boćwina - 280g (pęczek)
  • Ogórek gruntowy - 70g (2 sztuki)
  • Koperek pęczek - 16g (pęczek)
  • Czosnek duży - 5g (ząbek)
  • Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
  • Pieprz biały - 1g (2 szczypty)
  • Sok z cytryny - 3g (łyżeczka)

  • Kalorie:

    35,81 kCal
  • Białko:

    3,28 g
  • Tłuszcze:

    0,88 g
  • Węglowodany:

    4,76 g
  • Błonnik:

    1,15 g

Jak przygotować:

KROK 1: Jajko ugotuj na twardo.

KROK 2: Botwinkę wraz z burakami umyj i pokrój w kostkę. Gotuj w małej ilości wody, aż zmięknie. W trakcie dodaj łyżeczkę soku z cytryny.

KROK 3: W międzyczasie obierz i pokrój w kostkę ogórka (jeśli wolisz możesz go zetrzeć na tarce o dużych oczkach), posiekaj koperek i zmiażdż czosnek.

KROK 4: Do przestudzonej zawartości garnka dodaj warzywa, Maślankę Robico oraz przyprawy. Dokładnie wmieszaj. Chłodnik smakuje lepiej, gdy po sporządzeniu włożysz go do lodówki na minimum 2 godziny, aby wszystkie składniki przegryzły się.

KROK 5: Zimny chłodnik przelej na talerz i udekoruj połówką ugotowanego na twardo jajka.

Maślankę możesz zastąpić innym fermentowanym napojem mlecznym, np. Kefirem Robico. Wedle upodobań!