Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

06 sierpień 2020
1 (1)

Czas przygotowania: ok. 10 minut
Porcja: 4
Poziom trudności: łatwy
217,5 kcal / 1 porcję (260 g)

Chłodnik z ogórkiem i awokado

Składniki:

3 dojrzałe awokado
1 zielony ogórek
1 kefir Robico
1 ząbek czosnku
4 gałązki koperku
2 gałązki mięty
1 łyżka soku z limonki
1/2 szklanki wody
orzeszki pinii ? kilkanaście sztuk - do dekoracji
sól, czarny pieprz


Wartości odżywcze na 100 g:

  • Kalorie:

    93.0 kCal
  • Białko:

    2.3 g
  • Tłuszcze:

    7.4 g
  • Węglowodany:

    6.2 g
  • Błonnik:

    3.0 g

Jak przygotować:

KROK 1: Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę, miąższ wyjmij łyżką do miski.
KROK 2: Umyj ogórka, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Odłóż małą część do dekoracji.
KROK 3: Do miski z awokado dodaj ogórka, czosnek przeciśnięty przez praskę, koperek (odłóż część do dekoracji), miętę, sok, wodę oraz kefir. Zblenduj wszystko na gładką masę.
KROK 4: Całość dopraw solą i pieprzem. Do dekoracji użyj wcześniej odłożonego ogórka oraz orzeszki pinii (opcjonalnie) i posyp koperkiem.

 

Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau,  dietetyk kliniczny (www.strelau.pl)