Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

28 maj 2020
5 (2)

Czas przygotowania: ok. 15 minut
Porcja: 2
Poziom trudności: łatwy
161 kcal / 1 porcję (435 g)

Chłodnik z pokrzywy na kefirze i maślance

Składniki:

3 garści świeżych młodych liści pokrzywy
200 ml maślanki ROBICO
250 ml kefiru ROBICO
1 pęczek młodego szczypiorku
1 pęczek młodego koperku
3 ogórki gruntowe
sok z cytryny
sól, pieprz


Wartości odżywcze na 100 g:

  • Kalorie:

    37.0 kCal
  • Białko:

    2.6 g
  • Tłuszcze:

    1.1 g
  • Węglowodany:

    4.8 g
  • Błonnik:

    0.7 g

Jak przygotować:

KROK 1: Pokrzywę, koperek i szczypiorek posiekaj. Ogórka zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
KROK 2: Maślankę i kefir wymieszaj w misce. Dodaj przyprawy  i sok z cytryny oraz zieleninę i ogórka. Zmiksuj wszystkie składniki na gładki krem. Dopraw do smaku.
KROK 3: Schłodź przed podaniem.

 

Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau,  dietetyk kliniczny (www.strelau.pl)