
Czas przygotowania: ok. 70 minut
Porcja: 12
Poziom trudności: łatwy
311 kcal / 1 porcję (84 g)

Składniki:
50 g kefiru ROBICO
200 g masła
120 g cukru pudru
50 g ksylitolu
200 g mąki kukurydzianej
100 g mąki migdałowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 duże jajka
1 cytryna
3/4 szklanki kwiatów czarnego bzu
100 g cukru pudru
Wartości odżywcze na 100 g:
-
Kalorie:
-
Białko:
-
Tłuszcze:
-
Węglowodany:
-
Błonnik:
Jak przygotować:
KROK 1: Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i
ksylitolem na pulchną masę.
KROK 2: Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy przez
sitko i mieszamy. Dodajemy do masy maślanej i miksujemy.
KROK 3: Następnie dodajemy kolejno kefir i po jednym
jajku, po każdym dodaniu miksując ok. 2-3 minuty.
KROK 4: Dodajemy skórkę i sok z cytryny (zostawmy 1 łyżeczkę
soku), dokładnie mieszamy i na końcu wsypujemy kwiaty bzu.
KROK 5: Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do
pieczenia i pieczemy ok. 40-45 minut w 180 stopniach C.
KROK 6: Po upieczeniu studzimy i polewamy lukrem z cukru pudru i soku z cytryny. Możemy ozdobić kwiatami bzu.
Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau, dietetyk kliniczny (www.strelau.pl).