Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

06 czerwiec 2019
brak

Czas przygotowania: ok. 45 min + ok. 3 godziny mrożenia lodów           
Ilość porcji: 6
Poziom trudności: łatwy
310 kcal / 1 porcję (285 g)

Crumble z truskawkami i rabarbarem

Składniki:

1 Maślanka naturalna Robico (400 ml)
250 g rabarbaru
250 g truskawek
50 g erytrolu (5 łyżek)
skórka z cytryny
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej (60g)
50 g masła
50 g płatków owsianych błyskawicznych
30 g cukru pudru (3 łyżki)


Lody:
1 szklanka Zimnego Mleka Robico 2%
ziarenka wydrążone z 1 laski wanilii
6 żółtek
1/2 szklanki erytrolu (6 łyżek)
1 szklanka Maślanki naturalnej Robico (250 ml)

Wartości odżywcze na 100 g:

  • Kalorie:

    109.0 kCal
  • Białko:

    3.6 g
  • Tłuszcze:

    5.4 g
  • Węglowodany:

    12.4 g
  • Błonnik:

    0.9 g

Jak przygotować:

LODY:
KROK 1: Zagotować mleko z ziarenkami wanilii.
KROK 2: Ubić żółtka z erytrolem i powoli, nie przerywając ubijania, wlać mleko.
KROK 3: Odcedzić masę przez sitko do miski, wymieszać z maślanką i schłodzić do temperatury pokojowej.
KROK 4: Miskę przykryć folią, umieścić w zamrażalniku, mieszać od czasu do czasu, aż masa całkowicie stężeje.

CRUMBLE:
KROK 1: Truskawki i rabarbar umyć i pokroić.
KROK 2: Dodać erytrol, skórkę z cytryny i przełożyć do wysmarowanych masłem naczyń do pieczenia.
KROK 3: Płatki i mąkę wsypać do miski, dodać masło i cukier puder. Rozetrzeć składniki na kruszonkę i posypać nią owoce w naczyniu.
KROK 4: Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 st. C i piec 30 minut.
KROK 5: Łyżką do lodów formować gałki, układać na lekko przestudzonym crumble.

 

Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau,  dietetyk kliniczny (www.strelau.pl).