Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

23 październik 2019
5 (1)

Czas przygotowania: ok. 40 min 
Porcja: 4 
Poziom trudności: łatwy
254 kcal / 1 porcję (222 g) 


Cukinia w cieście naleśnikowym

Składniki:

150 g mąki żytniej typ 1400 

500 g cukinii 
1 jajko 

30 g oleju lnianego 

1 łyżeczka proszku do pieczenia  

szczypta bazylii 
szczypta pieprzu cayenne  

szczypta soli 

50 ml wody mineralnej gazowanej 

100 ml Mleka Robico


Wartości odżywcze na 100 g: 

  • Kalorie:

    114.0 kCal
  • Białko:

    2.9 g
  • Tłuszcze:

    2.3 g
  • Węglowodany:

    15.3 g
  • Błonnik:

    2.5 g

Jak przygotować:

KROK 1: W dużej misce wymieszaj jajka, wodę, mąkę i proszek do pieczenia z mlekiem. Całość następnie doprawiamy i odstawiamy. Nastawiamy piekarnik do temperatury 180 stopni C w celu rozgrzania. 

KROK 2: Cukinię kroimy w grubsze plastry i maczamy we wcześniej przygotowanym cieście i układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. 

KROK 3: Przygotowaną i doprawioną cukinię wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 20-25 minut. 

 

Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau,  dietetyk kliniczny (www.strelau.pl).