Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

03 styczeń 2018
1 (1)

Czas przygotowania: ok. 30 min
Porcja: 4 porcje
Poziom trudności: łatwe
70 kcal / 1 porcję (352 g) 

Cytrusowa sałatka z krewetkami i awokado

Składniki:

Krewetki surowe 300 g
1 łyżeczka masła 10 g
1 grejpfrut 300 g
1 pomarańcza 150 g
1 całe awokado 150 g
4 łyżki słonecznika prażonego 60 g
Rukola 100 g
Świeży szpinak lub mix sałat 100 g
2/3 szklanki kefiru ROBICO 2%
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki miodu
Sól i pieprz do smaku 


Wartości odżywcze na 100 g: 

  • Kalorie:

    93.7 kCal
  • Białko:

    5.2 g
  • Tłuszcze:

    4.5 g
  • Węglowodany:

    9.1 g
  • Błonnik:

    1.6 g

Jak przygotować:

KROK 1: Owoce obieramy i dzielimy na mniejsze części. Awokado obieramy i kroimy na plasterki.
KROK 2: Krewetki obieramy z pancerzyków i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Zdejmujemy do ostygnięcia.
KROK 3: Świeży szpinak lub rukolę i mix sałat myjemy.
KROK 4: W osobnym naczyniu kefir mieszamy z sokiem z cytryny, dodajemy sól i pieprz do smaku. Odstawiamy do lodówki na ok 30 minut aby smaki się ?przegryzły?.
KROK 5: Na talerzu układamy kolejno świeży szpinak lub mix sałat z rukolą, na to wykładamy krewetki, awokado i cytrusy. Całość posypujemy słonecznikiem i polewamy gotowym dressingiem kefirowym. 

Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau, dietetyk kliniczny (www.strelau.pl).