Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

04 wrzesień 2019
brak

Czas przygotowania: ok. 30 minut + czas mrożenia
Porcja: 4
Poziom trudności: łatwy
324,5 kcal / 1 porcję (165 g)

Domowe lody orzechowe

Składniki:

50 g orzechów włoskich
500 ml mleka
5 dużych żółtek
10 g stewii 


Wartości odżywcze na 100 g:

  • Kalorie:

    196.6 kCal
  • Białko:

    5.9 g
  • Tłuszcze:

    10.3 g
  • Węglowodany:

    6.2 g
  • Błonnik:

    0.5 g

Jak przygotować:

KROK 1: Orzechy rozłupać i posiekać.
KROK 2: Mleko Robico zagotować, dodać orzechy i odstawić na 10 minut.
KROK 3: Żółtka ubić ze stewią na puszystą masę.
KROK 4: Dodać mleko orzechowe i całość utrzeć na kremową masę w zimnej kąpieli wodnej.
KROK 5: Masę przełożyć do płaskiej miski i na 6 godzin wstawić do zamrażarki. W tym czasie kilka razy zamieszać, żeby się napowietrzyły.
KROK 6: Przed podaniem lekko rozmrozić.


Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau,  dietetyk kliniczny (http://www.strelau.pl/).