Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

06 luty 2019
brak

Czas przygotowania: 60 min
Porcja: 5
Poziom trudności: łatwe
527,7 kcal / 1 porcję (219,8 g)

Drożdżówki z budyniem jaglanym i daktylami

Składniki:

Ciasto drożdżowe:
Jaja kurze 100 g (2 szt.)
Drożdże 20 g
Mąka 300 g (2 szklanki)
Kasza jaglana 70 g (1/3 szklanki)
Mleko Robico 410 ml (1 3/4 szklanki)
Banan 60 g (pół sztuki)
Mąka 300 g (2 szklanki)
Cukier 80 g (7 łyżek)
Masło 50 g (5 łyżeczek
Sól

Budyń jaglany:
Daktyle, suszone 100 g
2 szklanki Zimnego Mleka 440 ml
2 łyżki zmielonej kaszy jaglanej
2 łyżki oleju
4 łyżki brązowego cukru
szczypta soli

Wartości odżywcze na 100 g:

  • Kalorie:

    242.4 kCal
  • Białko:

    6.0 g
  • Tłuszcze:

    6.0 g
  • Węglowodany:

    42.3 g
  • Błonnik:

    1.8 g

Jak przygotować:

KROK 1: Daktyle płuczemy, zalewamy letnią wodą tak, żeby je przykryła i odstawiamy na 20 minut. Osączamy, kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z budyniem jaglanym.
KROK 2: Drożdże kruszymy do miski, dodajemy po łyżce mąki i cukru i wlewamy tyle mleka, mieszając, by rozczyn miał gęstość śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
KROK 3: Masło topimy, studzimy. Resztę mąki, cukru, mleka, sól, jajka i wyrośnięty rozczyn miksujemy. Pod koniec miksowania wlewamy masło. Ciasto przekładamy na blat i zagniatamy kilka minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut.
KROK 4: W międzyczasie przygotowujemy budyń jaglany. Do rondelka wlewamy mleko i olej, dodajemy cukier i zmieloną kaszę jaglaną. Całość mieszamy podgrzewając na niedużym ogniu. Kiedy budyń zacznie się gotować zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut mieszając. Po tym czasie sprawdzamy czy kasza jest miękka i odstawiamy budyń do ostygnięcia. Na koniec dodajemy pokrojone daktyle i wymieszać.
KROK 5: Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość 2 cm i wycinamy krążki średnicy 7-8 cm. W każdym robimy dość szerokie wgłębienie (np. kieliszkiem). Drożdżówki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Ciastka smarujemy jajkiem, środki napełniamy łyżką budyniu z figami. Wstawiamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C (drożdżówki powinny nabrać złotego koloru). Studzimy, środki dopełniamy pozostałym budyniem.

 

Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau,  dietetyk kliniczny (www.strelau.pl)