Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

09 październik 2018
4.7 (6)

Czas przygotowania: 30 min
Porcja: 10 porcji
Poziom trudności: średnie
123 kcal / 1 porcję (130 g)

Dyniowe naleśniki z jabłkami

Składniki:

ZIMNE MLEKO Robico 2% 350 ml (ok. 1,5 szklanki)
Dynia Hokkaido, puree 280 g
Mąka pszenna, typ 750 160 g (1 szklanka i 2 łyżki)
Jaja kurze 100 g (2 szt.)
Sól 1 g (szczypta)
Jabłka 360 g (2 szt.)
Miód gryczany 35 g (1 łyżka)
Cynamon wedle uznania


Wartości odżywcze na 100 g:

  • Kalorie:

    96.3 kCal
  • Białko:

    3.7 g
  • Tłuszcze:

    1.7 g
  • Węglowodany:

    18.0 g
  • Błonnik:

    1.9 g

Jak przygotować:

KROK 1: Jabłka umyj, obierz ze skórki, usuń pestki i pokrój w kostkę.
KROK 2: Owoce umieść w garnku, zalej odrobiną wody, dodaj miód oraz cynamon i duś około 15 min.
KROK 3: Puree z dyni przełóż do miski, dodaj jaka, sól oraz ZIMNE MLEKO Robico 2%.
KROK 4: Zmiksuj, a następnie dodaj mąkę (stopniowo).
KROK 5: Ciasto powinno być bardziej gęste od zwykłego ciasta naleśnikowego ? po uzyskaniu takiej konsystencji usmażyć naleśniki z obu stron na rozgrzanej patelni.
KROK 6: Na środku gotowych naleśników nałóż nadzienie z jabłek i zawiń w rulonik.

 

Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau,  dietetyk kliniczny (www.strelau.pl).