Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

25 październik 2017
2.3 (3)

Czas przygotowania: ok. 30 min + czas chłodzenia
Porcja: 12 kawałków
Poziom trudności: średnie
111 kcal / 1 porcję (140 g) 

Dyniowy sernik na zimno

Składniki:

3 szklanki Zimnego Mleka ROBICO 3,2%
500 g musu dyniowego (przepis na mus poniżej)
4 opakowania galaretki cytrynowej bez cukru
500 ml wody
1/3 szklanki cukru trzcinowego (50 g)

Mus dyniowy:
300 g miąższu z dyni
250 ml Zimnego Mleka ROBICO 3,2%
1 jajko klasy M
1/2 łyżeczki cynamonu
Szczypta gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki tartego kardamonu
1/3 szklanki cukru trzcinowego (50 g)
Sok z 1/2 cytryny 


Wartości odżywcze na 100 g: 

  • Kalorie:

    80.4 kCal
  • Białko:

    3.8 g
  • Tłuszcze:

    2.3 g
  • Węglowodany:

    11.8 g
  • Błonnik:

    1.0 g

Jak przygotować:

KROK 1: wszystkie galaretki rozpuszczamy w 500ml gorącej wody, dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
KROK 2: Dynię kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, zalewamy mlekiem, dodajemy cukier, jajko oraz przyprawy korzenne. Całość dusimy aż dynia będzie miękka. Odstawiamy do ostygnięcia.
KROK 3: Dodajemy sok z cytryny i blendujemy na gładką masę.
KROK 4: Rozpuszczoną galaretkę wlewamy do miski miksera i ciągle mieszając dodajemy 2 szklanki musu dyniowego oraz szklankę mleka i miksujemy do uzyskania jednolitej masy
KROK 5: Okrągłą blachę o średnicy ok 25 cm lekko natłuszczamy i wylewamy do niej całą gotową masę.
KROK 6: Wstawiamy do lodówki na cała noc do stężenia
KROK 7: Podajemy z odrobiną syropu klonowego

Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau, dietetyk kliniczny (www.strelau.pl