Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

15 marzec 2018
5 (1)

Czas przygotowania: ok. 45 minut + noc na schłodzenie
Porcja: 12 porcji (1 porcja wielkości 1 herbatnika)
Poziom trudności: łatwe
382 kcal / 1 porcję

Eklerki na herbatnikach

Składniki:

  • Herbatniki Ekstra Kruche 50 g, całe ciastka, 4 opakowania

 Krem:

  • Budyń waniliowy bez cukru (2 opakowania - 70 g)
  • Zimne Mleko Robico 2% (700 ml)
  • Masło (200 g)
  • Cukier puder (15 g)

Polewa:

  • Gorzka czekolada (200 g)
  • Śmietanka 30% (50 ml),
  • Masło (50 g)
  • liofilizowane maliny (30 g)

Wartości odżywcze na 1 porcję:

  • Kalorie:

    382.0 kCal
  • Białko:

    5.0 g
  • Tłuszcze:

    28.5 g
  • Węglowodany:

    26.5 g
  • Błonnik:

    1.6 g

Jak przygotować:

Krok 1: Gotujemy budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodając 700 ml Zimnego Mleka Robico z 2 opakowaniami budyniu (zamiast sugerowanego 1000 ml). Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, inaczej krem się zważy. Masło ubijamy na puszystą, biała masę z razem z cukrem pudrem. Powinno ubijać się kilka minut. Podczas ubijania dodajemy po 1 łyżce zimnego budyniu. Krem powinien mieć gładką konsystencję, bez grudek.

Krok 2: Blachę o wymiarach 20x20 cm lub trochę mniejszą (powinno zmieścić się 12 szt. herbatników na blaszkę x 3 warstwy) wysmaruj masłem i wyłóż pergaminem do pieczenia. Ułóż pierwszą warstwę herbatników. Na wierzch połóż połowę kremu, wygładzając wierzch. Połóż drugą warstwę herbatników i resztę kremu. Zakończenie to 3 warstwa herbatników. Przykryj i schowaj do lodówki. W tym czasie przygotuj polewę czekoladową.

Krok 3: Do małego garnka z grubym dnem wlewamy śmietankę i dodajemy masło. Podgrzewamy mieszając. Kiedy masło się rozpuści, wrzucamy połamaną czekoladę. Zdejmujemy z ognia i mieszamy energicznie, aż czekolada się roztopi całkowicie. Wyjmujemy deser z lodówki i polewamy wierzch czekoladą oraz dekorujemy liofilizowanymi malinami. Ciasto powinno chłodzić się cała noc.