Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

06 czerwiec 2018
1 (1)

Czas przygotowania: ok. 25 minut
Porcja: 8 porcji
Poziom trudności: łatwe
268 kcal / 1 porcję (108 g)

Flapjack o smaku banoffee

Składniki:

Masło 82% (50 g)
3 łyżki syropu klonowego (30 g)
Płatki owsiane (250 g)
Wiórki kokosowe (10 g)
3 dojrzałe banany (400 g)
Migdały (20 g)
Pestki dyni (15 g)

Sos karmelowy:
8 daktyli, bez pestek (40 g)
? łyżeczki ekstraktu waniliowego
Woda (100 ml)
Szczypta soli

Masło kokosowe:
Wiórki kokosowe (50 g)
1 łyżeczka Zimnego mleka Robico 2% (6 g)


Wartości odżywcze na 100 g:

  • Kalorie:

    248.0 kCal
  • Białko:

    4.4 g
  • Tłuszcze:

    11.4 g
  • Węglowodany:

    36.0 g
  • Błonnik:

    4.4 g

Jak przygotować:

KROK 1: Najpierw przygotowujemy sos karmelowy. Miksujemy daktyle, ekstrakt waniliowy, wodę oraz szczyptę soli na pastę. Powinno to zająć 5-10 minut.
KROK 2:Nagrzewamy piekarnik do 170 st.C (góra-dół), a 150 st.C (termoobieg). Blaszkę lub formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
KROK 3: Masło roztapiamy w rondelku razem z syropem klonowym. Zawartość naczynia przelewamy do większej miski, dodajemy płatki owsiane, 3 rozgniecione banany, rozdrobnione migdały, pestki dyni oraz wiórki kokosowe i wszystko mieszamy. Przekładamy na przygotowaną blaszkę lub formę i ugniatamy.
KROK 4: Wstawiamy na środkową półkę piekarnika i pieczemy przez 20-30 minut aż ciasto będzie miało złoty kolor. Po upieczeniu ostrożnie przenosimy ciasto na kratkę do wystygnięcia.
KROK 5: Przygotowujemy masło kokosowe. Składniki miksujemy (wiórki kokosowe i mleko) przez 5-10 minut na wysokich obrotach, aż zaczną przypominać masło.
KROK 6: Ciasto podajemy polane sosem karmelowym, z kleksem masła kokosowego, przybrane orzechami włoskimi lub wiórkami kokosowymi.

 

Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau,  dietetyk kliniczny (www.strelau.pl).