Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

26 wrzesień 2018
brak

Czas przygotowania: około 1 godzina
Porcja: 8 porcji
Poziom trudności: średnie
312,8 kcal / 1 porcję (193 g)

Galette po włosku

Składniki:

CIASTO:
KEFIR Robico 80 ml
Mąka pszenna, typ 750 240 g
Masło 140 g
Sól 1 g (szczypta) 

SOS:
Jogurt naturalny 250 g (1 szklanka)
Czosnek 8 g (2 ząbki)
Jaja kurze 50 g (1 sztuka)
Rozmaryn 1 gałązka
Sok z cytryny 1/2 cytryny
Sól 1 g (szczypta)
Pieprz 1 g (szczypta) 

NADZIENIE:
Cukinia 225 g (1 mniejsza sztuka)
Pomidor 340 g (2 sztuki)
Cebula 70 g (1 mniejsza cebula)
Mozzarella 125 g (1 kulka)
Roszponka 20 g (garść)
Świeża bazylia kilka listków


Wartości odżywcze na 100 g:

  • Kalorie:

    168.1 kCal
  • Białko:

    5.6 g
  • Tłuszcze:

    9.6 g
  • Węglowodany:

    14.1 g
  • Błonnik:

    1.0 g

Jak przygotować:

KROK 1: Suche składniki na ciasto posiekać nożem, wszystko wyrobić i szybko zagnieść. Uformować kulkę, a następnie owinąć ją folią spożywczą.
KROK 2: Ciasto chłodzić w lodówce przez 30 ? 60 minut, następnie rozwałkować na kształt koła o grubości 3 ? 4 mm posypując mąką. Ciasto przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
KROK 3: W międzyczasie czosnek przecisnąć przez praskę, listki rozmarynu drobno posiekać, a następnie połączyć z pozostałymi składnikami sosu i dokładnie wymieszać.
KROK 4: Cukinię, pomidory oraz mozzarellę pokroić w cienkie plastry, cebulę w piórka.
KROK 5: Na wcześniej przygotowanym cieście należy rozsmarować sos (pozostawiając margines około 5-7 cm).
KROK 6: Na sosie ułożyć naprzemiennie cukinię, pomidory oraz mozzarellę. Całość posypać cebulką.
KROK 7: Brzegi ciasta zawinąć i docisnąć z wierzchu do farszu.
KROK 8: Galette wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 ? 55 minut.
KROK 9: Gotowe gallette posypać roszponką i świeżą bazylią.


Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau,  dietetyk kliniczny (www.strelau.pl).