Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

27 marzec 2019
5 (1)

Czas przygotowania: ok. 20 minut
Porcja: 4 porcje
Poziom trudności: łatwe
286 kcal / 1 porcję (135 g)

Gofry wytrawne z warzywami

Składniki:

3/4 szklanki mąki pszennej
2 lekko czubate łyżki mąki ziemniaczanej
łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
2 jajka
1 szklanka maślanki Robico
50 g masła, roztopionego i przestudzonego
szczypta soli


Wartości odżywcze na 100 g:

  • Kalorie:

    211.5 kCal
  • Białko:

    5.9 g
  • Tłuszcze:

    10.6 g
  • Węglowodany:

    23.5 g
  • Błonnik:

    0.4 g

Jak przygotować:

KROK 1: Masło roztapiamy w rondelku i pozostawiamy do wystudzenia.
KROK 2: Do naczynia wlewamy maślankę, wbijamy jajka i mieszamy. Do masy dodajemy roztopione masło, cały czas mieszając.
KROK 3: W drugiej misce łączymy ze sobą mąki, proszek do pieczenia i odrobinę soli.
KROK 4: Następnie suche składniki dodajemy do mokrych i dokładnie mieszamy mikserem.
KROK 5: Gofrownicę smarujemy olejem za pomocą pędzelka, gofry smażymy partiami.
KROK 6: Na rozgrzanej patelni, na oleju, smażymy jajka sadzone (jedno na porcję).
KROK 7: Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę i połowę owocu obieramy ze skórki, kroimy w plastry.
KROK 8: Na talerzu układamy gofry, i układamy na talerzu.
KROK 9: Dekorujemy pomidorkami koktajlowymi, cząstkami limonki i awokado.

 

Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau,  dietetyk kliniczny (http://www.strelau.pl/).