Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

03 kwiecień 2019
4 (2)

Czas przygotowania: ok. 1 h 35 minut (z czasem na wyrośnięcie ciasta)
Porcja: 6 porcji
Poziom trudności: średnie
415 kcal / 1 porcję

Gruzińskie chaczapuri z serem

Składniki:

Chlebki:
Mąka 500 g (1 i  3/4 szklanki)
Suszone drożdże 24 g (2 łyżki)
Zimne Mleko Robico 200 ml (1 szklanka)
Woda 100 ml (ok. pół szklanki)
Sól 12 g (1,5 łyżki)
Oliwa 12 g (1 łyżka)
Ulubione zioła 1 łyżka

Farsz:
Ser capri 250 g
Ser mozarella 125 g (1 kula)
 Świeża bazylia do smaku (opcjonalnie)

Dekoracja:
Pomidorki koktajlowe do dekoracji 120 g (6 sztuk)
Jajka 3 szt - jedno na każdą łódeczkę


Wartości odżywcze na 1 porcję:

  • Kalorie:

    191.0 kCal
  • Białko:

    7.6 g
  • Tłuszcze:

    5.0 g
  • Węglowodany:

    29.9 g
  • Błonnik:

    1.2 g

Jak przygotować:

KROK 1: Mąkę mieszamy z drożdżami i serem.
KROK 2: Do mąki dolewamy letnie mleko, oliwę i wodę oraz ulubione zioła i wyrabiamy chwilę.
KROK 3: Ciasto formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na godzinę.
KROK 4: W międzyczasie ser Capri mieszamy z mozarellą oraz opcjonalnie z posiekaną bazylią. Przyprawiamy solą i pieprzem i wszystko mieszamy.
KROK 5: Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i formujemy kule.
KROK 6: Każdą część wałkujemy osobno, rozciągamy. Boki placka zaginamy do środka a końce zlepiamy, powinien wyjść kształt łódeczki.
KROK 7: Na środku każdej "łódeczki" dodajemy masę serową i wyrównujemy.
KROK 8: Włączamy piekarnik i nagrzewamy do temperatury 220 stopni, a następnie wkładamy gotowe chaczapuri i pieczemy 15 minut.
KROK 9: Otwieramy piekarnik, na środku łódeczek robimy wgłębienie i wbijamy jajko lub samo żółtko i zapiekamy przez 5 minut, żeby jajka się ścięły.
KROK 10: Chaczapuri podajemy na ciepło z dodatkiem np. pomidorków koktajlowych.


Smacznego w imieniu Robico życzy Aneta Strelau, dietetyk kliniczny (www.strelau.pl).