Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

19 grudzień 2018
brak

Czas przygotowania:  2 godz.
Porcja: 4 porcje
Poziom trudności: średnie
700,7 kcal / 1 porcję (246 g)

Grzybowe paszteciki

Składniki:

CIASTO:
drożdże 30 g
cukier 10 g (1 łyżka)
ZIMNE MLEKO Robico 60 ml
mąka pszenna, typ 550 300 g
jajo kurze 50 g (1 szt.)
masło 30 g (1 czubata łyżka)

FARSZ:
zielona soczewica 200 g
olej rzepakowy 50 ml (5 łyżek)
czosnek 8 g (2 ząbki)
pieczarki 200 g
tymianek 4 gałązki
masło 25 g (1 łyżka)
sól szczypta
pieprz szczypta

DO POSMAROWANIA:
jajo kurze 50 g (1 szt.)
ZIMNE MLEKO Robico 50 ml


Wartości odżywcze na 100 g:

  • Kalorie:

    287.6 kCal
  • Białko:

    9.9 g
  • Tłuszcze:

    11.1 g
  • Węglowodany:

    38.1 g
  • Błonnik:

    3.2 g

Jak przygotować:

KROK 1: Drożdże rozetrzyj z cukrem, dodaj ciepłe mleko Robico i odrobinę mąki, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.
KROK 2: Dodaj resztę mąki, jajo i wyrabiaj gładkie ciasto, a na koniec dodaj rozpuszczone masło.
KROK 3: Odstawiamy ciasto na 30 minut, by wyrosło.
KROK 4: Soczewicę ugotuj do miękkości, następnie odcedź, a po ostygnięciu zblenduj na gładką masę.
KROK 5: Na oleju podsmaż pokrojony w plastry czosnek, pokrojone grzyby oraz posiekany tymianek.
KROK 6: Dodaj soczewicę, masło, dopraw solą i pieprzem.
KROK 7: Wszystko chwilę jeszcze podgrzewaj, a następnie zostaw do wystygnięcia.
KROK 8: Po 30 minutach zagnieć odstawione ciasto i rozwałkowuj je na grubość  1 cm.
KROK 9: Pokrój na płaty o wymiarach 10 x 20 cm.
KROK 10: Nałóż farsz i zawiń w rulon tak, by miejsce, w którym ciasto jest zlepione, znalazło się pod spodem.
KROK 11: Posmaruj rozmąconym jajem z mlekiem Robico i piecz w temperaturze 190°C (termoobieg) przez ok. 25 minut.

 

Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau,  dietetyk kliniczny (www.strelau.pl).