Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

28 luty 2018
brak

Czas przygotowania: ok. 50 minut
Porcja: 4 porcje
Poziom trudności: średni
320 kcal / 1 porcję (626 g)

Indyjski kalafior zapiekany z ananasem, chili i sosem

Składniki:

2 duże kalafiory (2 x 1,2 kg)
brokuły - kilka większych różyczek (100 g)
0,5 średniego ananasa (600 g)
płatki migdałowe (30 g)
kefir Robico 1,5% (200 g)
mango (40 g)
1 puszka ciecierzycy (400 g)
1 cytryna (60 g)
kawałek imbiru (3 cm)
1 świeża czerwona papryczka chili (4 g)
4 razowe placki chapati
1 płaska łyżeczka mielonej kurkumy
1 płaska łyżeczka średnio pikantnej przyprawy curry
0,5 pęczka świeżej kolendry (15 g)
1 czubata łyżeczka nasion kopru włoskiego
1 czubata łyżeczka czarnej gorczycy
1 łyżka oliwy z oliwek (8 g)
sól i pieprz do smaku


Wartości odżywcze na 100 g:

  • Kalorie:

    51.0 kCal
  • Białko:

    2.9 g
  • Tłuszcze:

    1.4 g
  • Węglowodany:

    7.7 g
  • Błonnik:

    3.0 g

Jak przygotować:

KROK 1: Nagrzewamy piekarnik do 200°C. Kalafiora kroimy na duże różyczki, nie odrzucając ładnych zewnętrznych liści. Gotujemy go razem z brokułami w dużym garnku z wrzątkiem przez 6-8 minut. Wyjmujemy kalafior (ale nie wylewamy wody!) po czym dobrze odcedzamy i przekładamy do dużej brytfanki. W tej samej wodzie gotujemy przez ok 5 min. różyczki brokułów, następnie odcedzamy i zostawiamy do dekoracji dania.
KROK 2: Obieramy połówkę ananasa, usuwamy rdzeń, a miąższ kroimy na kawałki o boku 3 cm i wrzucamy do brytfanki razem z łyżką oliwy, nasionami kopru włoskiego i gorczycy oraz szczyptą soli morskiej i czarnego pieprzu. Wszystko mieszamy i pieczemy 30 minut.
KROK 3:Po upływie tego czasu przewracamy wszystkie składniki na drugą stronę, dodajemy migdały i odcedzoną ciecierzycę. Pieczemy jeszcze przez 10 minut, aż kalafior ładnie się przypiecze.
KROK 4: W tym czasie prażymy kurkumę i przyprawę curry przez kilka minut na suchej patelni, aż przyprawy zaczną pięknie pachnieć. Przesypujemy je do blendera i dodajemy łodyżki kolendry. Następnie dorzucamy obrany imbir pokrojony w plastry, wlewamy sok z cytryny oraz pokrojone mango wraz z połową kefiru. Miksujemy na bardzo gładką masę, a potem dorzucamy resztę kefiru. Doprawiamy dressing do smaku i przelewamy na duży półmisek.
KROK 5:  Na dressingu układamy pieczonego kalafiora z ananasem oraz różyczki brokułów. Całość posypujemy plasterkami chili oraz listkami kolendry.
Podajemy z gorącymi plackami chapati do maczania w sosie.

 

Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau,  dietetyk kliniczny (www.strelau.pl).