Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

03 październik 2018
brak

Czas przygotowania: 1 godzina
Porcja: 14 porcji
Poziom trudności: średnie
196,8 kcal / 1 porcję (105 g)

Jesienne ciasto ze śliwkami

Składniki:

Kefir Robico 250 ml (1 szklanka)
Jaja kurze 100 g (2 szt.)
Mąka pszenna, typ 750  325 g (2,5 szklanki)
Cukier trzcinowy 150 g (0,75 szklanki)
Olej rzepakowy 110 g (0,5 szklanki)
Proszek do pieczenia 6 g (2 płaskie łyżeczki)
Śliwki 500 g (9 - 10 szt.)
Mąka ziemniaczana 25 g (1 łyżka)
Cynamon


Wartości odżywcze na 100 g:

  • Kalorie:

    183.1 kCal
  • Białko:

    4.3 g
  • Tłuszcze:

    8.5 g
  • Węglowodany:

    31.6 g
  • Błonnik:

    1.1 g

Jak przygotować:

KROK 1: Najpierw przygotować śliwki: umyć, pokroić w ćwiartki, zasypać cynamonem, mąką oraz cukrem (2 łyżkami).
KROK 2: Jaja utrzeć z cukrem.
KROK 3: Do jajek dodać kefir Robico oraz olej.
KROK 4: W oddzielnym naczyniu połączyć suche składniki.
KROK 5: Suche składniki przesypać do składników mokrych.
KROK 6: Wszystkie składniki lekko wymieszać i przelać do formy na ciasto.
KROK 7: Na wierzchu ułożyć (a najlepiej powciskać w ciasto) śliwki.
KROK 8: Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 - 40 minut.

 

Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau,  dietetyk kliniczny (www.strelau.pl).