Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

19 wrzesień 2018
brak

Czas przygotowania: 30 min.
Porcja: 4 porcje
Poziom trudności: średnie
316 kcal / 1 porcję (222 g)

Jesiennie placuszki jaglane z kurkami

Składniki:

KEFIR Robico 125 ml (1/2 szklanki)
Mąka jaglana 140 g (1 szklanka)
Jaja kurze 100 g (2 szt.)
Olej rzepakowy 32 g (4 łyżki ? 2 łyżki oleju do ciasta)
Proszek do pieczenia 4 g (1 łyżeczka)
Sól i tymianek  po szczypcie
Kurki 300 g (5 garści)
Cebula 150 g (1 średnia szt.)
Natka pietruszki 20 g (1 pęczek)
Masło 20 g (1 łyżka)
Sól i pieprz po szczypcie do smaku


Wartości odżywcze na 100 g:

  • Kalorie:

    144.4 kCal
  • Białko:

    4.5 g
  • Tłuszcze:

    7.7 g
  • Węglowodany:

    15.7 g
  • Błonnik:

    2.0 g

Jak przygotować:

PLACKI:
KROK 1: Mąkę jaglaną wymieszaj z solą, proszkiem do pieczenia oraz tymiankiem.
KROK 2: Jaja kurze wymieszaj z ? szklanki kefiru Robico oraz  2 łyżkami oleju.
KROK 3: Masę jajeczną dodaj do mąki i wymieszaj.
KROK 4: Patelnie z nieprzywierającym dnem wysmaruj olejem, a następnie go rozgrzej.
KROK 5: Usmaż niewielkie placuszki.

KURKI:
KROK 6: Kurki dokładnie oczyść.
KROK 7: Na patelni z nieprzywierającym dnem rozgrzej olej, a następnie dodaj kurki.
KROK 8: Grzyby podsmażaj około 5 ? 7 minut ? pamiętaj o mieszaniu.
KROK 9: Kurki dopraw solą i pieprzem.
KROK 10: Dodaj masło i posiekaną natkę pietruszki, następnie wymieszaj.
KROK 11: Kurki podawaj na gryczanych placuszkach. 


Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau,  dietetyk kliniczny (www.strelau.pl).