Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

18 wrzesień 2020
brak

Czas przygotowania: ok. 1,5 h
Porcja: dla 8 osób
Poziom trudności: średnie
254 kcal / 1 porcję (147 g)

Kefirowe minipizze z pepperoni i pomidorem

Składniki:

250 g mąki orkiszowej
25 g drożdży świeżych
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki oleju rzepakowego
300 ml kefiru Robico
400 ml przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, bazylia, oregano
100 g kiełbasy pepperoni
50 g sera mozzarella
200 g pomidora świeżego
1 garść świeżej bazylii


Wartości odżywcze na 100 g:

  • Kalorie:

    173.0 kCal
  • Białko:

    6.0 g
  • Tłuszcze:

    9.0 g
  • Węglowodany:

    17.0 g
  • Błonnik:

    1.0 g

Jak przygotować:

KROK 1: Mąkę i odrobinę soli wymieszaj w misce.
KROK 2: Dodaj drożdże, oliwę i olej. Dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj kefir i wyrób ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
KROK 3: Przecier pomidorowy podgrzej w rondelku. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, wymieszaj i gotuj 2-3 minuty, aby smaki zdążyły się połączyć. Odstaw na bok i ostudź.
KROK 4: Zagniecione ciasto podziel na 6 części. Każdą osobno rozwałkuj na okrągły placek. Posmaruj przecierem pomidorowym i ułóż na blasze do pieczenia.
KROK 5: Na każdej minippizzy plasterki peperoni, pasterki mozzarelli i plasterki pomidora.
KROK 6: Piecz minipizze przez 10-15 minut w 210 stopni C, aż brzegi lekko się zrumienią.
KROK 7: Przed podaniem posyp listkami bazylii. 

 

Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau,  dietetyk kliniczny (www.strelau.pl)