Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

19 marzec 2020
brak

Czas przygotowania: ok. 60 minut
Porcja: 12 porcji
Poziom trudności: łatwy
219 kcal / 1 porcję (90 g)

Kokosowe ciasto na kefirze ze śliwkami

Składniki:

1,75 szklanki mąki pszennej (250 g)
0,5 szklanki wiórków kokosowych (45 g)
1 szklanka kefiru ROBICO 
2 jaja
0,5 szklanki ksylitolu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki oleju rzepakowego
250 g śliwek (mrożonych)


Wartości odżywcze na 100 g:

  • Kalorie:

    244.6 kCal
  • Białko:

    5.7 g
  • Tłuszcze:

    12.8 g
  • Węglowodany:

    30.3 g
  • Błonnik:

    1.3 g

Jak przygotować:

KROK 1: Do miski wbijamy jaja, dodajemy kefir i olej i miksujemy do połączenia składników.
KROK 2: W drugiej misce (większej) mieszamy suche składniki ? mąkę, wiórki, proszek do pieczenia i ksylitol. Dodajemy  jaja z dodatkami i mieszamy do połączenia się składników.
KROK 3: Śliwki rozmrażamy. Jeśli miały pestki, przekrajamy i usuwamy.
KROK 4: Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Na wierzchu układamy połówki śliwek (środkiem do góry). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 45 minut.
KROK 5: Po upieczeniu odstawiamy ciasto do całkowitego ostygnięcia.

 

Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau,  dietetyk kliniczny (www.strelau.pl)