Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

26 marzec 2020
5 (1)

Czas przygotowania: ok. 25 minut
Porcje: 4
Poziom trudności: łatwy
415 kcal / 1 porcję (214 g)

Komosanka z granatem i orzechami

Składniki:

1 szklanka komosy ryżowej (quinoa)
2 szklanki mleka ROBICO 2%
3 łyżeczki miodu
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka cynamonu
1/2 owocu granatu
100 g orzechów włoskich


Wartości odżywcze na 100 g:
  • Kalorie:

    194.0 kCal
  • Białko:

    6.5 g
  • Tłuszcze:

    9.5 g
  • Węglowodany:

    21.7 g
  • Błonnik:

    2.5 g

Jak przygotować:

KROK 1: Komosę opłukujemy na sitku pod bieżącą zimną wodą. Przekładamy do rondelka i zalewamy zimnym mlekiem. Gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut, aż komosa wchłonie cały płyn. Dodajemy miód, kurkumę i cynamon i dokładnie mieszamy. Odstawiamy z ognia i pozostawiamy na 5 minut pod przykryciem.
KROK 2: Owoc granatu rozkrajamy i wyjmujemy nasiona. Orzechy grubo siekamy.
KROK 3: Gotową komosę dzielimy na miseczki i posypujemy nasionami granatu i posiekanymi orzechami. Jemy na ciepło.

 

Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau,  dietetyk kliniczny (www.strelau.pl)