Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

22 luty 2018
4.3 (3)

Czas przygotowania: 45 minut (i noc w lodówce)
Liczba porcji: 24 (kawałki ok. 5 x 5 cm)
Poziom trudności: bardzo łatwe
221 kcal/ 1 porcję

 

Kostka toffi bez pieczenia

Składniki:

  • 600 g Herbatników Jutrzenka Petit Beurre Ekstra Kruche,
  • 1 litr Zimnego Mleka 3, 2%,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 żółtka,
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 200 g masy kajmakowej,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 200 g dżemu jeżynowego

Wartość odżywcza na 100 g:
  • Kalorie:

    221 kCal
  • Białko:

    4.71 g
  • Tłuszcze:

    7.56 g
  • Węglowodany:

    32.72 g
  • Błonnik:

    0.1 g

Jak przygotować:

Krok 1: 250 ml Zimnego Mleka wlej do miski i wymieszaj za pomocą rózgi dokładnie z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem i żółtkami.
Krok 2: Resztę mleka zagotuj. Strumieniem wlewaj do niego masę jajeczną cały czas mieszając. Zagotuj chwilę nie przerywając mieszania. Gotowy budyń odstaw do całkowitego wystudzenia (musi być w temperaturze masła). Przykryj folią, żeby nie zrobił się kożuch.
Krok 3: Masło ubijaj na puszystą masę kilka minut. Nie przerywając mieszania, dodawaj stopniowo po łyżce budyniu.
Krok 4: Dodaj masę kajmakową i wymieszaj, żeby powstał jednolity krem.
Krok 5: Prostokątną formę 30 x 20 cm wysmaruj masłem i wyklej pergaminem do pieczenia.
Krok 6: Układaj kolejno w formie herbatniki, krem i dżem. Następnie herbatniki i krem. Kończąc kremem na wierzchu.  Ciasto powinno mieć 4 warstwy. 
Krok 7: Ciasto wstaw na noc do lodówki. Wierzch udekoruj startą czekoladą.


Smacznego!