Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

10 lipiec 2019
3 (1)

Czas przygotowania: ok. 30 min
Porcja: 4 porcje
Poziom trudności: łatwe
112 kcal / 1 porcję (400 g)

Krem brokułowy

Składniki:

1 duży brokuł
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
100 ml MLEKA ROBICO
0,5 kostki sera feta
sól, pieprz


Wartości odżywcze na 100 g:

  • Kalorie:

    28.0 kCal
  • Białko:

    2.3 g
  • Tłuszcze:

    1.3 g
  • Węglowodany:

    2.9 g
  • Błonnik:

    1.2 g

Jak przygotować:

KROK 1: Brokuła oczyszczamy i oddzielamy różyczki od korzenia. Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. W garnku zagotowujemy wodę (0,75 l) i dodajemy warzywa. Gotujemy do miękkości.
KROK 2: Do zupy dodajemy fetę i mleko, miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku.
KROK 3: Przed podaniem zagotowujemy na małym ogniu, mieszając, aby nie przypalić.
KROK 4: Podajemy z grzankami lub podprażonymi pestkami dyni.


Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau,  dietetyk kliniczny (www.strelau.pl).