Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

07 marzec 2018
5 (1)

Czas przygotowania: ok. 25 minut
Porcja: 4 porcje
Poziom trudności: łatwe
155 kcal / 1 porcję (455 g)

Krem pietruszkowo-gruszkowy

Składniki:

korzeń pietruszki (600 g)
1 łyżka masła (20 g)
1 łyżka oliwy extra vergine (8 g)
1 dojrzała gruszka (150 g)
1/3 łyżeczki cynamonu
Wywar z bulionu jarzynowego (1 litr)
Zimne Mleko Robico 2% (250 ml)
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (lub więcej świeżo zmielonego czarnego)
1 łyżka soku z cytryny (6 g)


Wartości odżywcze na 100 g:

  • Kalorie:

    34.0 kCal
  • Białko:

    1.3 g
  • Tłuszcze:

    2.0 g
  • Węglowodany:

    4.15 g
  • Błonnik:

    1.3 g

Jak przygotować:

KROK 1: Pietruszkę myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy ją do garnka razem z roztopionym masłem i oliwą, solimy i obsmażamy na umiarkowanym ogniu przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
KROK 2: Gruszkę myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki, a następnie usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na małe kawałki i dodajemy do garnka z pietruszką. Wsypujemy cynamon i smażymy przez kolejne 5 minut, nie zapominając o mieszaniu.
KROK 3: Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i /lub pieprzem cayenne, a potem wlewamy 1 litr bulionu. Musimy doprowadzić go do wrzenia, a następnie kontynuujemy gotowanie przez 10 minut lub do miękkości warzyw. Wlewamy mleko i znów zagotowujemy. Zupę zdejmujemy z ognia, czekamy aż odrobinę ostygnie, a dopiero wtedy miksujemy ją na krem. Doprawiamy zupę sokiem z cytryny i ewentualnie solą. W razie konieczności możemy ją rozcieńczać większą ilością gorącego bulionu
KROK 4: Zupę zdejmujemy z ognia, czekamy aż odrobinę ostygnie, a dopiero wtedy miksujemy ją na krem. Doprawiamy zupę sokiem z cytryny i ewentualnie solą. W razie konieczności możemy ją rozcieńczyć większą ilością gorącego bulionu
KROK 5: Podajemy gorącą z tartym serem grana padano lub parmezanem, bazylią, oliwą extra vergine i płatkami chili.

 

Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau, dietetyk kliniczny (www.strelau.pl).