Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

25 kwiecień 2018
2 (1)
Tagi:

Czas przygotowania: ok. 45 minut
Porcja: 4 porcje
Poziom trudności: średnie
98 kcal / 1 porcję (364 g)

Krem z cukinii i koperku

Składniki:

2 cukinie (450 g)
1 cebula (70 g)
0,5 pęczka koperku (25 g)
2 ząbki czosnku (6 g)
Maślanka Robico (150 g)
2 ziemniaki (140 g)
Bulion warzywny (500 ml)
Olej rzepakowy (10 g)
Sól, pieprz do smaku


Wartości odżywcze na 100 g:

  • Kalorie:

    27.0 kCal
  • Białko:

    1.1 g
  • Tłuszcze:

    1.1 g
  • Węglowodany:

    3.8 g
  • Błonnik:

    0.6 g

Jak przygotować:

KROK 1: Cebulę i czosnek obieramy, kroimy i podsmażamy w garnku na oleju.
KROK 2: Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Następnie dorzucamy do cebuli i czosnku.
KROK 3: Cukinie myjemy i kroimy w kostkę. Dokładamy ją do garnka i chwilę smażymy.
KROK 4: Warzywa zalewamy bulionem. Doprowadzamy go do wrzenia i gotujemy aż do zmięknięcia ziemniaków. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
KROK 5: Na koniec siekamy koperek i dodajemy go do zupy. Wszystko miksujemy. Zupę podajemy z maślanką oraz posypaną resztą koperku. Można także udekorować cukinią pokrojoną w kostkę.

 

Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau,  dietetyk kliniczny (www.strelau.pl).