Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

29 maj 2018
5 (1)

Czas przygotowania: ok. 1,5 h
Porcja: 4 porcje
Poziom trudności: łatwe
299 kcal / 1 porcję (588 g)

Krem z kalafiora i grochu

Składniki:

Żółty groch (180 g)
1 kalafior średniej wielkości (650 g)
3 ziarna ziela angielskiego
Sól
Pieprz
1 łyżka masła (20 g)
1 łyżka oleju (8 g)
3 ząbki czosnku (9 g)
2 łyżeczki imbiru
Zimne mleko Robico 2% (100 ml)
4 kromki chleba (najlepiej żytniego) (130 g)
Koperek (opcjonalnie)


Wartości odżywcze na 100 g:

  • Kalorie:

    65.7 kCal
  • Białko:

    3.6 g
  • Tłuszcze:

    1.75 g
  • Węglowodany:

    11.4 g
  • Błonnik:

    2.7 g

Jak przygotować:

KROK 1: Groch zalewamy zimną wodą i moczymy przez całą noc. Następnego dnia dokładnie go odsączamy. Kalafior oczyszczamy, płuczemy i dzielimy na różyczki. Wrzucamy go do garnka, dodajemy groch i zalewamy wodą.
KROK 2: Do wywaru dodajemy ziele angielskie, łyżeczkę soli i ? łyżeczki pieprzu. Gotujemy go przez mniej więcej 30 minut.
KROK 3:  Czosnek siekamy i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Następnie dokładamy go do zupy, do której dosypujemy również imbir.
KROK 4: Zupę gotujemy do miękkości warzyw (około 30 minut). Następnie wyławiamy ziele angielskie, dodajemy mleko i miksujemy. Doprawiamy ją do smaku.
KROK 5: Chleb kroimy w kosteczkę i podsmażamy lekko na maśle. Koperek drobno kroimy. Obydwoma składnikami dekorujemy zupę.

 

Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau,  dietetyk kliniczny (www.strelau.pl).