Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

26 sierpień 2015
4.4 (8)

Czas - 45 minut

Przepis dla - 1 osoba

Poziom trudności - Łatwy

262.94 kcal / 1 porcję (507.5 g)


Krem z marchwi i pora

Składniki:

  • Zimne Mleko Robico 2% - 100 ml (pół szklanki)
  • Śmietana Robico - 25g (łyżka stołowa)
  • Margaryna miękka, 60% tłuszczu - 5g (łyżeczka)
  • Cebula - 20g
  • Por obrany - 50g
  • Oliwa z oliwek - 5 g (pół łyżki stołowej)
  • Czosnek duży - 3 g (pół ząbka)
  • Marchew - 180g
  • Papryka słodka mielona - 3g (łyżeczka)
  • Wywar warzywno-drobiowy - 150 g (dwie trzecie szklanki)
  • Sok z cytryny - 3g (łyżeczka)
  • Natka pietruszki siekana - 6g (łyżeczka)


  • Kalorie:

    51,81 kCal
  • Białko:

    2,97 g
  • Tłuszcze:

    2,61 g
  • Węglowodany:

    5,42 g
  • Błonnik:

    1,68 g g

Jak przygotować:

KROK 1: Marchewkę umyj i pokrój na kawałki. Pora bardzo dokładnie umyj (pomiędzy warstwami często znajduje się ziemia) i pokrój w plasterki. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.

KROK 2: W garnku rozpuść margarynę i podsmaż cebulę, aż się zeszkli. Dorzuć pokrojony czosnek i pory. Dodaj oliwę z oliwek i smaż, aż pory zmiękną, mieszając co jakiś czas. Dodaj marchewkę, paprykę i sól. Całość podduś, pod przykryciem około 7 minut.

KROK 3: Dolej bulion (opcjonalnie wodę), całość zagotuj. Zmniejsz ogień, przykryj garnek i duś około 20-30 minut, aż marchewka zmięknie.

KROK 4: Zupę zmiksuj na gładki krem, dodając sok z cytryny i ZIMNE MLEKO Robico 2%. Przelej na talerz. Serwuj z łyżką śmietany i natką pietruszki lub kolendry, która nada zupie oryginalny aromat.

Do przygotowania zupy możesz użyć również wywaru warzywnego lub z kostki.