Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

11 lipiec 2018
3 (2)

Czas przygotowania: 30 min
Porcja: 10 porcji (około 40 kuleczek) ? 4 kuleczki na porcję
Poziom trudności: łatwe
160.3 kcal / 1 porcję (65 g)

Kulki kokosowe z kaszy jaglanej

Składniki:

ZIMNE MLEKO Robico 2% 250 ml (1 szklanka)
Mleczko kokosowe (puszka) 120 g (1/2 szklanki)
Kasza jaglana (sucha) 126 g (7 łyżek)
Miód pszczeli 70 g (2 łyżki)
Masło 40 g (2 łyżki)
Wiórki kokosowe 50 g (1/2 szklanki)


Wartości odżywcze na 100 g:

  • Kalorie:

    248.8 kCal
  • Białko:

    4.1 g
  • Tłuszcze:

    15.3 g
  • Węglowodany:

    26.9 g
  • Błonnik:

    2.3 g

Jak przygotować:

KROK 1: Surową kaszę jaglaną najpierw przelej ciepłą, a następnie zimną wodą (aby straciła gorzki posmak).
KROK 2: ZIMNE MLEKO Robico 2% wlej razem z mleczkiem kokosowym do garnuszka, dodaj masło i miód.
KROK 3: Do garnuszka wsyp kaszę jaglaną i gotuj na wolnym ogniu do czasu aż wchłonie cały płyn (nie musisz mieszać ? wystarczy, że będzie pod przykryciem).
KROK 4: Odstaw kaszę pod przykryciem do wystygnięcia.
KROK 5: Zmiksuj kaszę blenderem ? konsystencja nie musi być idealnie gładka.
KROK 6: Z tak otrzymanej masy ulep okrągłe kuleczki.
KROK 7: Do miseczki przesyp wiórki kokosowe i obtocz w nich kuleczki.
248.8 KROK 8: Domowe rafaello wstaw do lodówki, żeby dokładnie się schłodziło.

 

Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau,  dietetyk kliniczny (www.strelau.pl).