Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

11 wrzesień 2019
brak

Czas przygotowania: ok. 2,5 godziny + marynowanie
Porcja: 6
Poziom trudności: średni
805,5 kcal / 1 porcję (440 g)

Kurczak pieczony w mleku z orzechami

Składniki:

Cały kurczak 1 szt
Świeża szałwia 0,5 pęczków
Ząbek czosnku 6 szt
Orzechy włoskie 100 g
Orzechy laskowe 100 g
Mleko Robico 0,5 l
Jogurt naturalny 200 ml
Cytryna 2 szt
Masło 50 g
Olej do smażenia


Wartości odżywcze na 100 g:

  • Kalorie:

    183.0 kCal
  • Białko:

    12.6 g
  • Tłuszcze:

    11.8 g
  • Węglowodany:

    3.5 g
  • Błonnik:

    4.5 g

Jak przygotować:

KROK 1: Umyj kurczaka, oczyść i wysusz. Czosnek drobno posiekaj. Natrzyj mięso przyprawą Knorr, czosnkiem oraz liśćmi szałwii. Odstaw na 3-4 godziny.
KROK 2: Upraż orzechy na patelni. Dodaj do kurczaka. Do środka mięsa włóż masło.
KROK 3: Umieść całość w wysokim naczyniu do pieczenia. Wymieszaj jogurt z mlekiem Robico. Zalej kurczaka mlecznym płynem tak, aby płyn sięgał co najmniej do połowy wysokości mięsa. Wyciśnij sok z cytryn, delikatnie przemieszaj sos.
KROK 4: Zmocz wodą papier pergaminowy i przykryj nim kurczaka. Wstaw do rozgrzanego do 160 °C piekarnika i piecz przez ok. 2 godziny. Kurczak powinien być miękki i soczysty. Podawaj z ryżem lub ziemniakami.


Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau,  dietetyk kliniczny (http://www.strelau.pl/).