Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

27 kwiecień 2016
4.8 (4)
Tagi:

Czas przygotowania: 60 min
Porcja: 2 porcje
Poziom trudności: średnie
341.6 kcal / potrawa (555.0 g)

Kurczak z grilla z sałatką z grejfruta

Składniki:

MAŚLANKA Robico 100 g (4 łyżki)
Mięso z piersi kurczaka, bez skóry 300 g (2 sztuki)
Cykoria 160 g (2 sztuki)
Grejpfrut czerwony 260 g (1 średnia sztuka)
Pieczarki 200 g
Cytryna 80 g (1 sztuka)
Oliwa z oliwek 10 g (1 łyżka)
Sól, gotowa mieszanka ziołowa do potraw z grilla, dowolne zioła do sałatek

  • Kalorie:

    341.6 kCal
  • Białko:

    41.6 g
  • Tłuszcze:

    9.8 g
  • Węglowodany:

    27.8 g
  • Błonnik:

    6.1 g

Jak przygotować:

KROK 1: Z oliwy, soku z 1/2 cytryny i przyprawy ziołowej przygotować marynatę do kurczaka.

KROK 2: Piersi lekko rozbić i dokładnie natrzeć marynatą, odstawić do lodówki na około pół godziny. Posolić bezpośrednio przed pieczeniem lub grillowaniem.

KROK 3: Cykorię podzielić na listki i dokładnie umyć.

KROK 4: Grejpfruta obrać, podzielić na małe cząstki, z których można ściągnąć błonki, by usunąć goryczkę.

KROK 5: Pieczarki umyć i pokroić. Można dodać je surowe lub upieczone.

KROK 6: W misce wymieszać cykorię, kawałki grejpfruta i pieczarki.

KROK 7: MAŚLANKĘ Robico wymieszać z cytryną i ulubionymi ziołami i powstałym sosem polać sałatkę.

KROK 8: Piersi z kurczaka zwinąć w folię i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C i piec przez 15 minut zawinięte oraz 10 min odkryte, aby się zarumieniły. Piersi można również upiec na grillu.

KROK 9: Podawać z sałatką z cykorii.


Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau, dietetyk kliniczny (www.strelau.pl).