Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

22 sierpień 2018
brak

Czas przygotowania: ok. 1 godziny
Porcja: 5 porcji
Poziom trudności: średnie
404,1 kcal / 1 porcję ( 343 g)

Lasagne z sosem beszamelowym

Składniki:

Sos beszamelowy:
ZIMNE MLEKO Robico 2% 500 ml (2 szklanki)
Mąka pszenna pełnoziarnista 24 g (2 łyżki)
Masło 20 g (2 łyżki)
Oregano szczypta
Tymianek szczypta
Bazylia szczypta
Sól i pieprz szczypta 

Lasagne:
Makaron lasagne 200 g (10 szt.)
Polędwica wołowa, mielona 400 g
Czosnek 12 g (2 średnie ząbki)
Cebula 300 g (2 szt.)
Pomidor, bez skóry 500 g (3 - 4 szt.)
Oliwa z oliwek 50 g (5 łyżek)
Ser parmezan, tarty 50 g (1/2 szklanki)
Sól szczypta


Wartości odżywcze na 100 g:

  • Kalorie:

    115.0 kCal
  • Białko:

    7.2 g
  • Tłuszcze:

    4.9 g
  • Węglowodany:

    11.5 g
  • Błonnik:

    1.0 g

Jak przygotować:

KROK 1: Mięso wołowe umyj i zmiel (ten krok można pominąć, jeśli używamy gotowego mielonego mięsa).
KROK 2: Cebulę i czosnek posiekaj. Pomidory umyj pod bieżącą wodą, obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki.
KROK 3: Na patelni z rozgrzaną oliwą zeszklij cebulkę, a następnie dodaj czosnek, a następnie dodaj mięso i smaż około 10-15 minut mieszając.
KROK 4: Dodaj pomidory i dopraw oregano, bazylią, tymiankiem i szczyptą soli.
KROK 5: Przygotuj sos beszamelowy: masło rozpuść, dodaj mąkę oraz ZIMNE MLEKO Robico i gotuj stale mieszając (około 5 minut, sos musi zgęstnieć), na końcu dopraw szczyptą soli i pieprzu.
KROK 6: Naczynie żaroodporne wysmarują oliwą. W naczyniu ułóż kolejno: makaron lasagne, sos pomidorowy z mięsem, sos beszamelowy, parmezan i powtarzaj te czynności aż do wyczerpania składników.
KROK 7: Piekarnik nagrzej do temperatury 180-200 st. C, lasagne włóż do piekarnika i piecz ok. 40 minut.

 

Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau,  dietetyk kliniczny (www.strelau.pl).