Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

19 grudzień 2019
brak

Czas przygotowania: ok. 3 godziny
Porcje: 6
Poziom trudności: średni
300,0 kcal / 1 porcję 

Śledzie pod pierzynką

Składniki:

5 solonych filetów śledziowych
1 duża cebula
4 ogórki konserwowe
2 duże marchewki
3 ziemniaki
3 buraki
150 ml kefiru Robico
3 jaja
pieprz


Wartości odżywcze na 100 g:

  • Kalorie:

    100.0 kCal
  • Białko:

    7.6 g
  • Tłuszcze:

    5.3 g
  • Węglowodany:

    6.0 g
  • Błonnik:

    1.0 g

Jak przygotować:

KROK 1: Filety śledziowe zalej wodą i mocz około 2 godziny.
KROK 2: Odsączone filety pokrój w cienkie paseczki. Ziemniaki i marchewkę obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Buraki umyj i ugotuj w osobnym garnku, następnie ostudź i obierz.
KROK 3: Ogórki obierz. Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz ze skorupki. Cebulę drobno posiekaj, trzy ogórki i ziemniaki pokrój w drobną kostkę. Buraki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jaja zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
KROK 4: W przezroczystym naczyniu ułóż następujące warstwy: śledzie, cebula, kefir Robico, ogórki, ziemniaki, marchewka, buraki, kefir Robico (jeśli zostało trochę składników, można powtórzyć ułożenie, czyli na wierzchu śledzie, cebula, kefir Robico, itd.). Poszczególne warstwy możesz posypać pieprzem. Wierzch sałatki posyp startymi jajkami i udekoruj pokrojonym w pałeczki ogórkiem kiszonym. Odstaw do lodówki na noc, aby smaki się przegryzły.

Ilość kefiru Robico zależy od Ciebie, jeśli lubisz sałatki z dużą ilością, możesz położyć grubsze warstwy.


Rada: najlepiej ułożyć sałatkę w przezroczystym i szerokim naczyniu  - będzie ładnie wyglądała i przy nakładaniu niedużej porcji będzie możliwość wzięcia wszystkich składników na raz - lub gotowe porcje sałatki w osobnych szklanych salaterkach. 

Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau, dietetyk kliniczny (www.strelau.pl)