Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

16 lipiec 2020
1 (1)

Czas przygotowania: ok. 45 minut
Porcja: 4
Poziom trudności: łatwy
409 kcal / 1 porcję (197 g)

Letnia sałatka z owocami i dressingiem z maślanki

Składniki:

150 g komosy ryżowej białej
150 g sera feta
100 g rukoli
100 g malin
100 g borówek
50 g migdałów
100 ml maślanki ROBICO
sok i skórka z 0,5 cytryny
20 g oleju rzepakowego
10 g miodu
przyprawy: sól, pieprz


Wartości odżywcze na 100 g:

  • Kalorie:

    207.0 kCal
  • Białko:

    7.8 g
  • Tłuszcze:

    11.3 g
  • Węglowodany:

    19.9 g
  • Błonnik:

    3.2 g

Jak przygotować:

KROK 1: Komosę opłukujemy na sitku. Gotujemy w wodzie w proporcji 2:1 (woda : komosa) przez 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie zdejmujemy z kuchenki i pozostawiamy na ok. 10 minut pod przykryciem.
Studzimy ? gdy osiągnie temperaturę pokojową, wstawiamy do lodówki.
KROK 2: Owoce i rukolę dokładnie myjemy i osuszamy. Ser feta kroimy w kostkę, migdały siekamy (ale nie za drobno).
KROK 3: Przekładamy schłodzoną komosę do miski, dodajemy rukolę i mieszamy. Dodajemy owoce, fetę i migdały, lekko mieszamy.
KROK 4: Maślankę mieszamy z sokiem i skórką z cytryny, dodajemy olej i miód oraz przyprawy do smaku. Wymieszanym dressingiem polewamy sałatkę.

 

Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau, dietetyk kliniczny (www.strelau.pl).