Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

31 październik 2018
5 (1)

Czas przygotowania: około 1 godziny
Porcja: 10 porcji
Poziom trudności: średnie
193,1 kcal / 1 porcję (72 g)

Śliwkowy cobbler z migdałową kruszonką

Składniki:

KEFIR Robico 80 ml

Mąka pszenna typ 750 150 g (12,5 łyżki)

Proszek do pieczenia 4 g (1 łyżeczka)

Masło 100 g (1/2 kostki)

Cukier 105 g (55 g + 60 g)

Śliwki węgierki 260 g (ok. 20 szt.)

Płatki migdałowe 25 g (2,5 łyżki)

Ekstrakt z wanilii 2 łyżeczki


Wartości odżywcze na 100 g:

  • Kalorie:

    270.9 kCal
  • Białko:

    3.8 g
  • Tłuszcze:

    13.8 g
  • Węglowodany:

    34.2 g
  • Błonnik:

    1.2 g

Jak przygotować:

KROK 1: Śliwki umyj i usuń pestki.

KROK 2: W malakserze umieść mąkę, proszek do pieczenia oraz masło.

KROK 3: Odmierz 55 g cukru i dodaj reszty składników.

KROK 4: Miksuj do otrzymania kruszonki.

KROK 5: Powoli wlej Kefir Robico i 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii.

KROK 6: Miksuj do momentu połączenia się składników.

KROK 7: Śliwki umieść w naczyniu o średnicy 20 - 22 cm.

KROK 8: Wymieszaj z cukrem i 1 łyżeczką wanilii, a następnie przykryj ciastem.

KROK 9: Posyp płatkami migdałów.

KROK 10: Piecz w temperaturze 180?C przez około 45 minut.



Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau, dietetyk kliniczny (www.strelau.pl)