Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

16 sierpień 2016
2.3 (3)

Czas przygotowania: 30 min
Porcja: ok. 39 gałek lodów po 50g ? 20 porcji po dwie gałki
Poziom trudności: średnie
181.5 kcal / 1 porcja (100.0 g)

Lody borówkowe

Składniki:

ZIMNE MLEKO Robico 3.2% 500 ml
Borówki 500 g
Cukier 175 g + 2 łyżki
Śmietana 30%  500 ml
Wanilia w laskach 3 g (1 laska)
Żółtko 200 g (10 sztuk)
Sok z cytryny 24 g (2 łyżki)


Wartości odżywcze/100 g dania/na porcję

  • Kalorie:

    181.5 kCal
  • Białko:

    3.3 g
  • Tłuszcze:

    11.4 g
  • Węglowodany:

    16.3 g
  • Błonnik:

    0.5 g

Jak przygotować:

KROK 1: Borówki umyj, włóż do miski i posyp dwiema łyżkami cukru, żeby nabrały aromatu.
KROK 2: Do rondla o grubym dnie wlej ZIMNE MLEKO Robico, śmietanę i dodaj przekrojoną wzdłuż laskę wanilii (możesz wcześniej wyskrobać z niej ziarenka, które też dodaj do mleka).
KROK 3: Podgrzej całość prawie do wrzenia, zdejmij z ognia i odstaw na 20 minut, żeby mleczny płyn nabrał smaku wanilii.
KROK 4: W dużej misce utrzyj żółtka ze 175 g cukru, aż powstanie gęsty, jasnożółty krem.
KROK 5: Wyjmij z mleka laskę wanilii i zalej żółtka gorącym (nie wrzącym, bo jajka się zetną!) płynem, stale mieszając.
KROK 6: Podgrzej mleczno?jajeczną mieszaninę (mieszając), aż zmieni się w gęsty krem. Następnie zdejmij z ognia i przelej do miski, żeby ostygł.
KROK 7: Rozgnieć borówki (w blenderze, albo rozgniataczką do ziemniaków), a kiedy krem ostygnie, zmieszaj go z sokiem z cytryny i borówkowym puree. Teraz możesz zamrozić lody albo w maszynce do lodów, albo wstawić je w plastikowym pojemniku do zamrażalnika.
KROK 8: Jeśli wybierasz drugi sposób, wyjmij je po godzinie, dokładnie zmiksuj, przełóż z powrotem do pojemnika i wstaw do zamrażalnika na kolejną godzinę. Powtórz tę czynność jeszcze 2 razy. Dzięki temu rozbijesz kryształki lodu/wody i spowodujesz, że lody będą miały kremową konsystencję, a nie kruchą.